ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Недељковић: Србија је омогућила потпуну интеграцију деце миграната у образовни систем

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Републике Србије Весна Недељковић упознала је данас представнике просветних власти из Босне и Херцеговине са мерама које је Србија до сада предузела како би деца избеглица и миграната била укључена у формално образовање.

Она је представнике министарстава образовања Унско-санског кантона и Кантона Сарајево, као и образовних институција информисала о подршци коју је Министарство просвете, науке и технолошког развоја пружило школама, наставницима и ученицима у изградњи капацитета за управљање избегличком кризом, као и о механизмима за праћење образовања избеглица и миграната.

Нама је припао задатак да осмислимо како да децу из кампова укључимо у образовни систем на најбољи и најлакши начин…Сматрали смо да свако дете које је овде и које се затекло не својом вољом, а може бити укључено у систем основних и средњих школа, а ове године и у предшколски систем треба и мора бити  укључено, рекла је она.

Недељковић је истакла да је Србија препознатљива по томе што је омогућила потпуну интеграцију деце миграната и избеглица, као и да она нису била одвојена у посебна одељења, где би учила језик.

Педагози и психолози су били укључени у школске тимове. То је била кључна ствар да бисмо им дали подршку. Друга ствар је била како да се најбоље интегришу са осталом децом. А онда смо их у зависности од процене коју су радили у школи укључивали у предметну наставу у мери у којој могу да прате и то се показало као добро, објаснила је Недељковић. 

Она је додала да деца мигранти која су била укључена у систем образовања Србије добијају сертификат на енглеском језику који говори о њиховим постигнућима.

Делегација Босне и Херцеговине започела је данас тродневну студијску посету Србији како би се упознала са примерима добре праксе из Србије имајући у виду непосредно искуство Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у процесу укључивања деце избеглица и миграната у систем образовања, као и изузетне резултате који су постигнути.

Посету је организовала међународна организација Save the Children за Северозападни Балкан  у сарадњи са  партнерима УНИЦЕФ  Србије и УНИЦЕФ БиХ.

Међу чланови делегације из Босне и Херцеговине су и директори, наставници и педагози школа у Унско- санском кантону и Кантону Сарајево, као и преставници Save the Children и УНИЦЕФ  Србија и БиХ.

Loading