ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Недељковић: Влада Србије бори се да сва деца имају доступно и квалитетно образовање

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић изјавила је данас поводом Међународног дана Рома да се Влада Србије бори да Ромска и сва друга деца имају доступно и квалитетно образовање.

Помоћница министра просвете и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетили су поводом Међународног дана Рома ОШ „Влада Обрадовић – Камени“ у насељу Ледине.

Наше друштво, Влада Србије у целини и оба ова министарства се боре да Ромска и сва друга деца имају доступно и квалитетно образовање. То није само декларативно, рекла је помоћница министра.

Она је навела да је заступљеније учење Ромског језика и националне културе Рома, као и да су неке од афирмативних мера увођење педагошких асистената, упис у средње школе и факултете, приоритет при упису у предшколске установе.

Дакле, када је у питању образовање ромске популације, посебно девојчица веома смо поносни на резултате које постижемо. Преко 2.200 ученика је ове године добило стипендију, независно од успеха и наш циљ мора бити комплетна интеграција без осипања. Дакле, образовање на првом месту, истакла је Недељковић

Недељковић је оценила да је ОШ „Влада Обрадовић – Камени“  добар пример школе у којој постоји потпуна интеграција деце.

Министар Ђорђевић нагласио је да су Роми равноправни грађани ове земље и да тако треба да се осећају.

Он је подсетио да Министарство рада, запошљавање, борачка и социјална питања има сектор који се бави антидискриминацијом и родном равноправношћу.

Спроводи се низ активности, не само данас већ и током целе године како би промовисали једнакост и андискриминацију, односно равноправност свих. Роми су равноправни грађани ове земље и тако треба и да се осећају, навео је Ђорђевић.

Он је оценио да је посета овој школи била добра прилика да се са децом разговора о Међународном дану Рома.

Ђорђевић је најавио да ће то министарство у сарадњи са Министарством просвете покренути иницијативу да се ОШ „Влада Обрадовић- Камени“ реконструише или да се сагради нова зграда, јер је школа смештена у привременом објекту из 1962. године.

Loading