ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нема иновативног друштва без иновативних универзитета

Стручни скуп у оквиру Пројекта „Институционални оквир за развој треће мисије универзитета у Србији – ИФ4ТМ“, односно повезивањe и успостављањe сарадње академског са пословним сектором одржан је у Палати Србија.

Дебата о политици развоја и успостављања треће мисије на универзитетима у Србији, реализује се у оквиру Еразмус плус програма, а носилац Пројекта је Универзитет у Крагујевцу. Координатор Пројекта проф. др Весна Мандић, са Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, истакла је да универзитети, поред две основне мисије – образовања и истраживања, потребно је да раде и на активностима које би допринеле јачању сарадње универзитета и привреде. Према њеним речима, будућност су млади и они треба да покрену земљу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић истакао је да „трећа мисија“ универзитета треба да буде прва, те да морамо да покажемо да је високо образовање релевантно и важно за друштво у целини.

-Имиџ високог образовања је лошији него што је био и поверење у академску заједницу није као што је некада било. Ми морамо да покажемо да то што ради академска заједница је релевантно за друштво у целини –навео је министар Вербић, додајући да су нам потребна истраживања која имају примену.

Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе Србије истакао је да Привредна комора Србије, као највећа асоцијација српске привреде ради на јачању веза између науке и привреде и подржава пословање на развоју сопственог знања. привредне засноване на , те да су и један од највећих креатора националног иновационог система , јер смо препознали значај иновативности за унапређење нивоа технолошког развоја наше привреде.

Подржавамо сваки вид иновативности који доприноси унапређењу српске привреде, навео је Милетић и истакао да не можемо имати иновативно друштво ако немамо иновативну привреду.

На дводневном скупу учествују и представници универзитета из Србије , као из Аустрије, Словеније, Португалије.  

Loading