ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Немачки Лендербан улаже у образовање будућих стручњака у области железничког саобраћаја у Србији

Железничка техничка школа у Београду и немачка компанија Лендербан (Die Länderbahn GmbH) потписали су данас у Београду уговор о сарадњи који ће да омогући унапређење образовања младих стручних кадрова у области железничког саобраћаја.

Како су објаснили представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и немачке компаније чије је седиште у баварском граду Фихтах, партнерство предвиђа модернизацију наставних средстава, технике и учила Железничке школе, као и подршку реализацији практичне наставе у Србији.

Истовремено то је и прилика за учење немачког језика, студијске посете и усавршавања наставника и ученика у Немачкој, рекао је посебни саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Пајић, надлежан за послове средњег образовања и образовања одраслих. 

Према његовим речима потписивањем уговора о сарадњи ствара се прилика да се ученицима Железничке техничке школе, који се школују за послове машиновође, представи највиши европски стандард у тој области, како би стечено знање и вештине касније употребили за модернизацију железничког система у Србији.

Радујем се што је дошло до успостављања сарадње између највеће стручне школе за област железничког саобраћаја у Србији и једне велике немачке железничке компаније. Верујем да ће  ова сарадња у великој мери унапредити квалитет образовања који Железничка техничка школа  пружа својим ученицима, рекао је Пајић.

Директор Лендербана Волфганг Полети (Wolfgang Pollety) истакао је да је та компанија спремна да, након успешно завршеног школовања у Србији, одређеном броју ученика понуди и могућност даљег усавршавања у железничко-школском центру компаније.

Овај уговор представља основу за дугорочну сарадњу, која треба да донесе изузетну добробит обема странама, изјавио је Полети.

Начелница економског одељења Амбасаде Немачке у Србији Катрин Чигановски позитивно је оценила новонастало партнерство.

Овај споразум отвара могућност одговорној сарадњи у образовању стручног кадра у области железнице од које сви могу да имају корист, закључила је Чигановски.

Сарадњу Железничке техничке школе и Лендербана подржали су и Немачко-српска привредна комора и Гете Институт у Београду.

Loading