ЋИРИЛИЦА | LATINICA

НОК као инструмент за транспарентност и повезивање света рада и света образовања

Одржана је национална конференција са међународним учешћем ,,НОК као инструмент за транспарентност и повезивање света рада и света образовања,, у оквиру пројекта ,,Развој интегрисаног система националних квалификација у Србији,,.

Овај пројекат је иницирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а његова реализација се финансира уз подршку Европске уније. До сада је инвестирано 1,38 милиона еура, а пројекат траје две године са учешћем међународних и домаћих експерта. 

Свет рада се мења брже него икад, стопа незапослености расте и доприности повећаним миграцијама. Нова научно-технолошка револуција и дигитализација створиле су простор за економију засновану на знању и допринеле повећању глобалне компетитивности на међународном тржишту рада. Ново радно окружење пред образовање је поставило нове захтеве. Од образовања се очекује да за релативно кратко време појединац постане запошљив, да по завршетку образовања научено стави у функцију и тако унапреди свој положај на тржишту рада, нагласио је министар Младен Шарчевић.

Излагање ,,НОКС – развој, имплементација и изазови, представила је Гаријела Грујић, помоћница министра за дуално образовање и васпитање, а у уводним излагањима говорили су Сем Фабрици, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније, Часлав Митровић, директор Агенције за квалификације и Елидо Бандељ, вођа тима Пројекта.

Овај Пројекат намењен је ученицима, студентима, одраслим полазницима да боље разумеју своје квалифкације и да знају шта могу да ураде, али и да помогне у планирању образовања и каријере. Послодавци могу боље да разумеју систем квалфикација, саветници за каријерно праћење да пруже подршку, а организатори активности за образовање одраслих да развију обуке и калификације које су признате.

Loading