ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нова буџетска линија за унапређење вредновања науке и високог образовања

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић најавио је данас да ће од новембра бити формирана посебна буџетска линија за за унапређење вредновања науке и високог образовања.

Шарчевић је новинарима у Председништву Србије, после сусрета председника Александра Вучића с најцитиранијим српским научником у свету, математичарем Стојаном Раденовићем, најавио да ће се посебна линија формирати приликом израде редовног ребаланса републичког буџета.

Имаћемо посебну буџетску линију за оснаживање  и унапређење вредновања науке и високог образовања’, односно радова на листи цитираности. Нову буџетску линију ће Универзитет моћи да користи под условима које договоримо. То значи да ће неко ко ради у иностранству такође моћи да објављује радове преко Београдског универзитета, рекао је Шарчевић.

Он је најавио да ће се тим поводом ускоро састати с ректорком Београдског универзитета Иванком Поповић.

Министар је објаснио да је професора Раденовића позвао да својим знањем и искуством допринесе и буде део тима за израду Стратегије развоја науке и образовања за период 2020-2030., подсетивши на то да је Скупштина Србије усвојила Закон о фонду за науку и Закон о науци и истраживањима, те да је научницима омогућено да имају сигурна примања.

Када је реч о цитираности научника, Шарчевић је навео да их има у области математике и медицине, али и да би требало да их буде више из друштвених наука.

Више пута сам изјавио да улазимо у 5.0 револуцију, а то је филозофска револуција друштвених наука које мењају свест, рекао је министар.

Loading