ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Три нова вртића у Александровцу, Чачку и Пријепољу

Министарство просвете финансираће изградњу још три нова вртића у оквиру Пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” – у Александровцу, Чачку и Пријепољу, најавио је данас у Влади Републике министар просвете Бранко Ружић.

У циљу реализације пројеката министар просвете Бранко Ружић потписао је споразуме о сарадњи са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, председником општине Александровац Мирком Михајловићем и председником општине Пријепоље Драгом Попадићем.

Министарство просвете наставља са имплементацијом политике која има за циљ повећање обухвата деце системом предшколског васпитања и образовања. Данашњим потписивањем споразума о изградњи три нова вртића стварамо услове за пријем у систем предшколског васпитања и образовања још 500 малишана. Овим дајемо конкретну подршку локалној самоуправи, односно локалној заједници, грађанима и грађанкама у тим срединама“, изјавио је министар Бранко Ружић.

За изградњу новог вртића у Чачку издвојено је преко 110 милиона динара, простираће се на око 1200м2 и обезбедиће 120 нових места за малишане који ће бити подељени у шест група.

Уз велику подршку Владе Републике Србије, најзад ћемо моћи да се похвалимо још једним вртићем у нашем граду, који ће припадати Предшколској установи „Моје детињство“. Градићемо потпуно нови објекат у Заблаћу, у коме ће бити места за 120 малишана. Овај вртић ће моћи да похађају деца из Заблаћа, Јежевице, Виљуше, Балуге, Вапе, Мршинаца и околних села. Управо жеља локалне самоуправе јесте да деца са сеоског и градског подручја имају исте услове и у вртићима, и у школама. Оно што чинимо за наше најмлађе суграђане је наш највећи понос, а ово је само још једна у низу активности градске власти за боље услове за сву децу у нашем граду“, изјавио је градоначелник Чачка, Милун Тодоровић.

Изградњом новог вртића у Александровцу, који ће се простирати на преко 1530м2 створиће се услови за пријем у систем предшколског васпитања и образовања 180 деце која ће бити подељена у 9 група. Вредност инвестиције је око 180 милиона динара.

У име грађана Александровца, захваљујем се Влади Републике Србије, председнику Александру Вучићу и Министарству просвете за ову капиталну инвестицију за општину Александровац, којом се решава вишегодишњи проблем великог броја деце на листи чекања за пријем у вртић“, рекао је председник општине Александровац Мирко Михајловић.

Нови вртић у Пријепољу обезбедиће 200 нових места за децу предшколског узраста која ће бити подељена у 10 група и простираће се на више од 1350м2. У изградњу новог објекта биће уложено преко 140 милиона динара.

Изградња дечијег вртића на Бостанама за нас је од вишеструког значаја. Имајући у виду да је општина Пријепоље девастирана, са израженом миграцијом, овим пројектом стварају се услови за квалитетнији живот  наших грађана. Изградњом вртића отвориће се нова радна места, смањити листа чекања за вртић, родитељима омогућити квалитетније обављање радних задатка, а нашим најмлађим суграђанима безбрижан боравак у савремено опремљеном вртићу. Посебно наглашавам да је ово изградња првог објекта од јавног значаја у последњих 30 година“, изјавио је председник општине Пријепоље, Драго Попадић.

Министарство просвете, уз подршку Светске банке, реализује Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ кроз који улаже у изградњу и доградњу вртића, адаптацију простора у локалним самоуправама, чиме се обезбеђује 11.000 нових места за малишане.

Кроз овај пројекат изграђено је или започета изградња 12 вртића – у Сремској Митровици, Житорађи, Дољевцу, Мерошини, Лозници, два у Крушевцу, Владичином Хану, Прокупљу, Тутину, Смедереву, Шиду. Предстоји почетак изградње у Новом Пазару, Петровцу на Млави и Крагујевцу.

Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, осим проширења капацитета предшколских установа, посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за васпитаче. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста.

Фото: ТАНЈУГ

 

 

Loading