ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови циклус Тимсс истраживања

У Србији је данас почео нови циклус међународног истраживања ТИМСС 2023,у коме ће учестовати 4500 ученика четвртог разреда из 159 изабраних основих школа. Они ће решавати задатке из математике и природних наука. Осим процене образовних постигнућа ученика, упитници које буду попуњавали ученици, њихови родитељи, учитељи и директори школа даће нам драгоцене податке о образовном и породичном контексту у којем ови уче.

ТИМСС истраживање се спроводи сваке четврте године, а наша земља је до сада учествовала у истраживачким циклусима ТИМСС 2011, 2015 и 2019.Ове године је велика новина то што ће ученици тестове радити на рачунарима. У досадашњим циклусима наши четвртаци су показали знање изнад просека и из математике, и из природних наука.

Наши ученици учествоваће у још једној важној међународној студији ИЦИЛС 2023, која је новина за домаћи образовни систем. Када је реч о ИЦИЛС 2023 студији, у њу ће бити укључено више од 3400 ученика осмог разреда из 155 одабраних школа из Србије. Реч је о међународној компаративној студији у оквиру које се, на иновативан начин, процењују рачунарска и информациона, као и алгоритамска писменост ученика осмог разреда. У фокусу су њихове способности да користе рачунаре за истраживање, креирање и комуникацију код куће, у школи и у заједници у којој живе. ИЦИЛС извештава о способностима ученика да прикупљају, управљају, процењују и деле дигиталне информације, као и о њиховом разумевању питања у вези са безбедном и одговорном употребом дигиталних технологија. ИЦИЛС 2023 не процењује појединачне успехе ученика, школа, наставника или директора школа, већ даје креаторима образовних политика и образовним системима важан извор података о контекстима и резултатима образовних програма везаних за дигитално образовање, без откривања идентитета испитаника.
Најновији циклуси ТИМСС и ИЦИЛС истраживања ће се у школама спроводити до краја маја, а резултати ће бити објављени крајем 2024. године.

Обе студије у Србији реализује Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, у сарадњи са Међународном асоцијацијом за евалуације у образовању – ИЕА (Амстердам, Холандија), Бостон колеџом (Бостон, САД) и АЦЕР (Мелбурн, Аустралија).

Loading