ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови дуални профили у Оџацима и Врбасу

Министар  просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић постио је данас општине Оџаци и Врбас. У Техничкој школи у Оџацима министар и саветница за дуално образовање Габријела Грујић разговрали су са руководством школе и представницима фабрике аутомобилске опреме  ”Магна”.  

Од јесени ће у Техничкој школи у сарадњи са ”Магном” бити уведен образовни профил Модни кројач. Реч је о профилу који је измењен како би боље одговорио  потребама тржишта рада и који је као такав недавно верификован, појаснила је Габријела Грујић.  Фабрика аутомобилске опреме већ је остварила одређену сарадњи у са школом. Миро Видошевић, директор Магне, је нагласио  да је та компанија спремна да и новчано, са 5.000 динара месечно,  стипендира ученике који ће од септембра практичне вештине стицати у њиховим производним погонима. „Наш план је да у Оџацима останемо много година и да развијамо пословање. Тренутно запошљавамо 1.150 радника, али да би проширили производњу требаће нам континуиран прилив стручног кадра”, рекао је Видошевић.

Сарадња коју су успоставили ова школа и компанија доказ је да је оно што чинимо од јесени уродило плодом, и да је идеја о заједничком раду на плану уписа у средње школе дала резултате, рекао је министар Шарчевић. Он је додао да је веома важно што у цео процес дуалног образовања Србија улази са законодованим оквиром, и истакао да је законски предлог о дугалном образовању пре неколико дана усклађен са представницима синдиката. ,,Ако сте акценат ставили на текстилну индустрију и профиле онда је неопходно да обезбедимо и повезаност са средњим стуковним школама. Биће вам потребни и тексилни инжењери. И ту ћете имати максималну подршку Министарства ”, рекао је Шарчевић.

Дуално образовање било је и тема састанака  у Врбасу и посете Средњој стручној школи ”4 јул”. На састанку са предстваницима компанија које се баве друмским транспортом и шпедицијом  представљена је намера  школе и компанија да од наредне школске године у дуални систем образовања уђе образовни профил Возач моторних возила. Комапније Јурошевић МД и Шарчевић ДОО спремне су да своје капацитете ставе на располагање ученицима и већ су послале Изјаву о намери компаније Министарству.  Директорка школе Аница Грачанин истакла је позитивно искуство када јер реч о образованом профилу Месар који је уведен у сарадњи са компанијом Меркатор, a која је показала интересовање да прошири сарадњу и на финансијски део од наредне школске године. Намера локалне самоуправе је да се врати некадашња индустријска снага општине и мислим да смо на добром путу, рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас, и додао да је за оставрење тог циља образовање неопходна карика.

 

Loading