ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови истраживачки центри широм Србије

Истраживачки центри, налик Петници и Тршићу, у којима ће ученици и студенти моћи да се посвете изучавању природних и друштвених наука и да се усавршавају кроз самосталне пројекте, биће оснивани у наредне две године широм Србије, стратегија је Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

У наредном периоду, током 2019, почеће градња истраживачког центра за геонауке у Белој Цркви, а у плану су и центри за обновљиве изворе енергије у Ваљеву, роботику у Трстенику, еколошке науке у Београду, као и природне науке на Гочу.

Тим поводом министар просвете Младен Шарчевић данас ће на Гочу отворити семинар за хемију и биологију „Научни контакт: Игром до науке“, као и саветовање на тему мрежа економски одрживих истраживачких центара.

Семинару и саветовању присуствоваће представници самоуправе Краљева, Природно-математичког факултета у Крагујевцу, као и начелници осам школских управа Крушевац, Краљево, Чачак, Јагодина, Крагујевац, Зајечар и Пожаревац.

Предлог локалне самоуправе Краљева је да се стари капацитети дечијег одмаралишта на Гочу искористе за истраживачки центар, посебно имајући у виду да већ постоје добра инфраструктура и вишегодишња сарадња са Природно-математичким факултетом из Крагујевца и гимназијом из Краљева.

Новим изменама Закона о науци и истраживањима, Центар за промоцију науке добиће значајнију улогу имајући у виду да ће, између осталог, бити надлежан за будућу мрежу истраживачких центара, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Он је додао да је у овом погледу Србији узор Португал, који има скоро 30 истраживачких центара.

Министар је одредио саветницу Сању Радмиловић као особу која ће руководити овим пројектом.

Где год постоји заинтересованост локалне самоуправе и где год постоје почетни услови, покушаћемо да отворимо истраживачки центар. Део ћемо ми да буџетирамо, а за остатак ћемо тражити партнере. Циљ нам је да што више деце од малена приближимо науци, закључио је министар Шарчевић.

Loading