ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови кабинет за информатику у Математичкој гимназији, уз подршку НИС-а

Maтематичка гимназија у Београду добила је нови кабинет за информатику, опремљен са десет најсавременијих рачунара. Опремање, као и адаптацију кабинета, подржала је компанија НИС у оквиру програма „Енергија знања“.  

Кабинет су свечано отворили Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације НИС-а и Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије. Симболично, у новом кабинету, дочекали су их Добрица Јовановић, Милош Миличев и Сара Драгутиновић, ученици Математичке гимназије који су освојили бројне награде на међународним такмичењима.

Ова школа изнедрила је велике стручњаке, професоре на домаћим и страним универзитетима, више од 500 доктора наука, као и других стручњака који су данас успешни људи запослени у великим компанијама. Њени ученици освојили су више од 600 медаља. Зато ова школа и јесте један од пет које су прглашене школама од националног значаја. Начин на који се ради и учи у овој школи је специфичан и захтева посвећеног професора и менторство, захтева добре услове за рад и учење и захтева пажњу државе и читавог друштва. Због свега тога сам захвалан компанији НИС што је у и ову школу укључила у свој пројекат „Енергија знања“, рекао је министар.

Донација компаније НИС посебно је важна у овој години, када се настава одвија онлајн због пандемије корона вируса. Важна је и због тога што савремена рачунарска опрема омогућава да квалитет наставе прати светске токове, јер је Математичка гимназија јединствена средња школа у нашој земљи за талентоване ученике у области математике, информатике и природних наука. Пре две године проглашена је институцијом од националног интереса и значаја.

Компанија НИС и Математичка гимназија сарађују већ девет година, од оснивања програма „Енергија знања“, путем кога компанија улаже у образовне и научне установе у Србији. Уз подршку НИС-а, ученици Математичке гимназије постижу значајне резултате на државним и међународним Олимпијадама знања из математике, физике и хемије. Само на међународним олимпијадама, ученици ове школе освојили су 634 медаље (87 златних, 233 сребрних и 314 бронзане), што је редак, ако не и јединствен успех једне школе у свету.

Loading