ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови материјали за учење програмирања доступни на порталу petlja.org

Од ове школске године на порталу petlja.org доступни су материјали за предмет Дигитални свет за све ниже разреде основних школа, као и материјали за предмете Програмирање 1 и Програмирање 2 за електротехничке школе, који се могу користити за образовне профиле електротехничар информационих технологија и електротехничар рачунара.

Такође, израђени су материјали за још четири предмета за старије разреде специјализованих ИТ одељења гимназија који покривају теме попут вештачке интелигенције, функционалне и логичке парадигме, објектно-оријентисаног програмирања, база података и веб програмирања.

Сви материјали су објављени као отворени образовни ресурси, односно бесплатно су доступни свима који желе да их користе.

Ове образовне материјале, који представљају значајан напредак у обезбеђивању свеобухватне подршке наставницима и наставницама у реализацији наставе која укључује области информационих технологија, креирала Фондација Петља у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који реализују Министарство просвете и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Владе Републике Србије.

У циљу упознавања ученика са дигиталним уређајима и начинима за њихову безбедну и сврсисходну употребе, али и равијања алгоритамски начин размишљања у образовни систем имплементирани су као обавезан наставни предмети Дигитални свет (први циклус основног образовања), Информатика и рачунарство (други циклус основног образовања) и Програмирање 1 и 2 за средње школе.

Образовне материјале можете видети на Платформи са едукативним материјалима за учење рачунарства и инфoрматике на порталу Фондацијe Петља.

 

Loading