ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови наставни програми за петаке

Национални просветни савет усвојио је на данашњој седници нове наставне програме за математику, српски језик и књижевност, географију, историју, ликовно и грађанско васпитање за пети разред. Нови наставни програм за биологију није одбијен, али из техничких разлога није усвојен на данашњој седници.

Нови наставни планови усмерени су на стицање функционалних знања, уместо на садржаје и пуку репродукцију садржаја, рекала је помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић. Она је појаснила да нови програм подразумева другачији рад наставника и да следе њихове обуке. Нови наставни програми који су данас усвојени биће примењивани сукцесивно, јер је осим обуке наставника неопходна и припрема нових уџбеника.

На претходној седници НПС је усвојио измењен наставни план и програм за три предмета: инфораматику и рачунарство, технику и технологију и физичко и здравствено васпитање. Нове наставне програме израдио је Завод за унапређивање образовања и васпитања на предлог Минстарства просвете, науке и технолошког развоја. Осим за петаке Министарство и Завод припремају нове наставне програме за ученике првог разреда основне школе и првог разреда гимназије. Очекује се да буду спремни за примену у школској 2018/19. године.

Loading