ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови образовни профил – оператер за израду намештаја

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа Срђан Вербић и шваjцарски амбасадор у Србиjи Жан-Даниjел Рух обишли су у уторак поподне производне погоне компаниjе „Aтлас“ у Ужицу као подстицаj за jавно-приватно партнерство између приватних компаниjа и средњих стручних школа и обуку ученика кроз рад.

Ученици у Tехничкоj школи коjи се буду образовали за нови профил – оператер за израду намештаjа, коjи jе данас промовисан, од наредне школске године обављаће стручну праксу у компаниjи „Aтлас“ и jош шест компаниjа за производњу намештаjа у Златиборском округу.

Oни ће, како jе предвиђено, два дана проводити у школи, а три на пракси, чиме би се кроз учење и рад омогућило запошљавање младих људи.

„Уз помоћ Владе Шваjцарске за стручно образовање од следеће школске године отварамо нови образовни профил. Ученици ће праксу обављати у седам компаниjа коjе се баве производњом намештаjа у овом краjу“, рекао jе министар Вербић након обиласка погона компаниjе „Aтлас“.

Свако стручно образовање jесте дуално образовање коjе подразумева део образовања у школи, а други део на пракси у компаниjама, истакао jе министар, додаjући да jе то немогуће остварити без jавно – приватног партнерства.

„Важно jе да се направи такво партнерство са компаниjама“, рекао jе он, додаjући да мора да постоjи jавни сектор коjи ће да прими ђаке на праксу по угледу на Шваjцарску. 

Шваjцарски амбасадор Жан-Даниjел Рух рекао jе да веруjе да jе будућност Србиjе  у индустриjскоj производњи и производњи и да jе то jедан од великих потенциjала коjи ниjе довољно искоришћен.

„Да би имали jедан моћан индустриjски сектор у Србиjи неопходно jе да имате квалификовану стручну радну снагу“, рекао jе Рух, додаjући да оно што jе видео у Ужицу представља велики сигнал да и у Србиjи ученици могу да уче и раде.

Шваjцарска агенциjа за развоj и сарадњу (СДЦ) покренула jе пилот проjекат запошљавања 500 људи, жена и младих у сектору производње намештаjа кроз активно учешћа приватног сектора у процесу образовања.

„Желимо да оваj наш проjекат проширимо и на металски сектор и покажемо да веруjемо у младе људе у Србиjи и будућност ваше привреде“, поручио jе Рух.

Директор компаниjе „Aтлас“ Живорад Jововић рекао jе да занимања у производњи намештаjа раниjе нису била популарна, али да jе уверен да ће ученици и њихови родитељи у њима препознати своjу шансу и да ће наредне генерациjе у овим компаниjама „моћи да нађу парче хлеба“. Oн jе додао да су реалне потребе компаниjа за производњу намештаjа у Златиборском округу  такве да ће наредних десетак генерациjа ученика Tехничке школе моћи да нађу посао у њима.

Mинистар Вербић, амбасадор Рух и градоначелник Ужица Tихомир Петковић овом приликом обишли су и Tехничку школу у Ужицу.

Loading