ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови Пазар добио модерне установе за лечење и образовање

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, приликом отварања новог Дијагностичког центра, школе и вртића у Новом Пазару, да се Влада Србије једнако односи према свим својим грађанима без обзира на њихову верску и националну припадност.

Вучић је, истичући да ова инвестиција то и доказује, навео да су изградњу ових објеката финансирали Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), у вредности од седам милиона евра.

Он је подсетио на то да је камен темељац за изградњу ових установа постављен пре пет месеци, и додао да су радови завршени у планираном року.

Према његовим речима, у наредном периоду биће завршено опремање Дијагностичког центра, који ће бити најлепши у овом делу Европе, а чије ће услуге користити грађани са југа Србије и околине.

Премијер је навео да ће у том здравственом центру бити смештена одељења за гинекологију, неонатологију и мамографију, те да ће грађани имати најбољу здравствену заштиту.

Новоизграђена школа „Растко Немањић – Свети Сава“ уређена је по најмодернијим стандардима, истакао је Вучић и додао да у Новом Пазару има око 12.000 деце узраста од једне до седам година, што је процентуално највише у Србији.

Он је, говорећи о опоравку српске економије, поновио да је земља из рецесије ушла у динамичан раст, те да је Влада успела да уреди јавне финансије и смањи дефицит више него што је у старту планирано.

Према његовим речима, Влада је ове године успела да смањи стопу незапослености, побољша пословни амбијент, поправи позицију Србије на „Дуинг бизнис“ листи Светске банке, као и да отвори прва преговарачка поглавља.

Новоизграђени објекти у Новом Пазару отворени су уз присуство и потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и министра здравља Златибора Лончара.

Такође, овом догађају су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, као и амбасадор УАЕ у Србији Џума Рашид Сеиф Зајед ал Дахери и градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

Дијагностички центар је изграђен на површини од 1.400 квадратних метара, а у њему ће се наћи најсавременији медицински уређаји – биолошка и микробиолошка лабораторија, дијагностички апарати, дигитални рендген, као и магнетна резонанца.

Центар ће, такође, имати мулти-слајс скенер, колор-доплер дијагностику и дигиталну мамографију.

Зграда основне школе има 3.100 метара квадратних корисне површине и примаће 1.600 ђака у две смене.

У оквиру школе се налази фискултурна сала, површине 700 квадратних метара, а школа има кабинете за све предмете, који су опремљени најсавременијом опремом.

У близини школе је изграђено и обданиште за децу из новопазарских насеља Дојевиће, Селаковац и Рајчиновиће, површине 780 квадратних метара.

Loading