ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови Пазар: модна индустрија покретач дуалног образовања

Нови Пазар је девети град  који је посетио Караван образовања „Дух младости“.  Кроз активности Каравана грађани Новог Пазара данас су имали прилику да се упознају са моделом дуалног образовања као и школама и компанијама које су у њега укључене.

Дуално образовање један је од добрих механизама смањења незапослености младих и развоја привреде, рекао је заменик градоначелника Новог Пазара Емир Ашћерић отварајући Караван.

Габријела Грујић, саветница министра просвете за дуално образовање,  истакла је да ће од наредне школске године шест најугледнијих компанија текстилне индустрије бити укључено у дуално образовање кроз сарадњу са Школом за дизајн текстила и коже.

Ученици који буду похађали образовни профил модни дизајнер  ће кроз умрежавање теорије и праксе  стећи квалитет знања који ће их учинити запошљивим одмах по завршетку школе. С обзиром на снагу текстилне индустрије у овом региону и подршку из система образовања, верујем да се међу овим младим људима крију будући познати модни дизајнери, поручила је Грујић.

Мирјана Ковачевић, директорка сектора за едукацију Привредне коморе Србије, истакла је задовољство што је Нови Пазар препознао важност  увођења дуалног образовања.

Јака текстилна индустрија у Новом Пазару ће омогућити да се ђаци који се одлуче за смер модног кројача школују, не само у образовној институцији, већ истовремено и у привредним субјектима, у јаким представницима новопазарске текстилне индустрије, навела је Ковачевић нагласивши да ће управо на тај начин ђаци стећи функционална знања и вештине.

Испред Канцеларије за младе у Новом Пазару обратила се Александра Мајсторовић, рекавши да је снага Новог Пазара управо у његовој различитости и у томе што представља град младих. Она је навела да је то и главни разлог зашто је Канцеларија подржала пројекат дуалног образовања.

Присутнима се у име омладинске организације „Spirit of Youth“ обратио Илија Миросављевић који се захвалио Министарству просвете што је у овој омладинској организацији препознало поузданог партнера за промоцију дуалног образовања по Србији, као и представницима Привредне коморе Србије, локалне самоуправе, канцеларије за младе, представницима компанија и многобројним волонтерима.

У склопу манифестације одржана је панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су говориле саветница министра за дуално образовање Габријела Грујић, директорка сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић, Мехо Цамовић директор Школе за дизајн коже и текстила и Фуад Угљанин, представник новопазарске компаније „Бруг џинс“. Учесници дискусије одговарали су на бројна питања присутних, и на тај начин  отклонили све недоумице и приближили значај увођења новог модела образовања.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“ у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи. Позивамо све грађане да нам се 12. августа придруже у Новом Саду.

Loading