ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови Пазар: знање је пут до дипломе

Министар  просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас пробном завршном испиту за ученике осмог разреда  у Основној школи ”Братство” у Новом Пазару. Пожелевши им успех министар је будућим средњошколцима поручио да је само знање пут до дипломе. ”Наш задатак је да створимо услове да се само знањем стичу дипломе, управо то је и циљ свих реформи”, нагласио је министар.

У разговору са директорима предшколских установа, основних и средњих школа Тутина, Сјенице и Новог Пазара Шарчевић је истакао да је циљ Миинстарства да у нову школску годину уђемо са новим законским амбијентом. ”У већини земаља припреме за реформе трајале су бар две године, ако успемо у ономе што смо већим делом припремили ми ћемо то учинити за годину дана, што је велики успех”, рекао је Шарчевић. Министар је упознао директоре, између осталог,  са радом на реформи наставних планова и програма, растерећењу ученика, новом закону о платама. ”Користићемо новац Европске уније за обуке наставника, а у том процесу Регионални центри професионални развој запослених у образовању почеће да раде у пуном капацитету”, појаснио је министар. Директори су дали пуну подршку министру за реформе које су покренуте и указали да је, за разлику од других градова, недостатак школског простора велики проблем у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, да постоје школе које похађа више од 2.000 ученика иако су пројектоване за хиљаду, па раде у три смене, као и да је многим школама потребна реконструкција. С тим у вези министар је рекао да је посредством Канцеларије за управање јавним улагањима започео пројекат обнове образовних установа и да верује да ће све школе добити адекватне услове за рад.

О стању у образовним установама и новинама које од јесени очекују школство у Србији министар је разговарао  са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем. Бишевац је, том приликом, рекао да је дуално образовање добар потез јер послодавци имају велики проблем са стручним кадром, пре свега у области поизводње намештаја и текстилне индустрије, али и даље улагање у ИТ сектор. ”До сада нам се јавило више од 1.832 компаније  које су излазиле интересовање за дуално образовање, кроз Изјаву о намерама. Сада је у току анализа, видећемо колико њих ће моћи да се укључи у дуални систем. Чињеница да из недеље у недељу повећавамо број нових образованих профила говори да радимо веома интензивно”, нагласио је Шарчевић.

Одговарајући на питања новинара о одлуци Бошњачког националног вијећа да њихове комисије присуствују приликом уписа у школе  и изјашњавања о језику на којем ће деца учити, министар је рекао да то није прави начин, и да уколико неко има проблем најпре мора да се обрати Министарству. Шарчевић је са сарадницима посетио Државни универзитет у Новом Пазару, Интернационални универзитет и Гимназију.

 

Loading