ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови приступ у образовању

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас презентацији Tec2Screen  платформе за техничку едукацију у Научно -технолошком парку у Београду. Реч је о презентацији светских трендова и технологија које помажу да се на ефикасан начин спроведе практичан део наставе у средњем стручном и дуално образовању.

У овом тренутку инжењери треба да „вуку“ развој привреде, рекао је министар Шарчевић и истакао да се управо због тога сада инсистира на  инжењерској струци кроз дуално образовање, као и развоју ИТ сектора. „Интензивно радимо на проширењу капацитета Електротехничког и Математичког факултета у Београду, као и на технолошким факултетима у Новом Саду и Нишу“, рекао је министар. Шарчевић је указао и на значај израде нових закона. „Постојаће и посебан закон о дуалном образовању који уводи компанију као сарадника. Мењамо састав школских одбора, имамо моделе уговора и користимо искуства свих земаља који су нам партнери на првом месту Немачке и Швајцарске“, навео је министар.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је да је „Фесто“ немачка компанија која је лидер у дуалном образовању када је у питању машинска индустрија. „Они уче људе како да сутра, на пример у пивари, на линији – на машини производе пиво. Имају симулационе машине на којима младе људе уче неколико месеци како да раде на њима. У следећем кораку они одлазе у производњу и раде на правим машинама“, рекао је Петронијевић указујући да је „прескупо играти се на машинама које производе додату вредност“.

Директор Компаније Фесто за Србију Иван Зекавица рекао је да та компанија прати пулс индустрије и да је свесна да нема довољно компетентних кадрова као и фирми које би ђацима понудиле могућност дуалног образовања. Он је истакао да је због тога прави  тренутак за инвестирање у тај вид образовања.

Loading