ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови Сад: Оптимизација школског простора у интересу свих

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас Новом Саду са градоначелником тог града Милошем Вучевићем о правцима развоја образовања и оптимизацији школског простора.

У Београду је завршена оптимизација мреже школа и то уз пуно поштовање величине школе, близине, саобраћајне ситуације, интереса родитеља, рекао је министар Шарчевић и указао да би се тај исти модел могао применити у Новом Саду.

„Најпре је потребно да сагледамо ситуацију и водимо рачуна о томе да су све то наша деца, од предшколског до високог образовања. Први пут озбиљно инсистирамо на  раној писмености али морамо искористити и тренд који је добио признање Светског економског форума. Проблем капацитета вртића у Новом Саду биће бар делимично решен кроз кредит Светске банке који би требало да буде потписан следећег месеца. Али, анализа нас је ставила међу будуће звезде светског образовања и тај тренд морамо искористити. Морамо све већем броју студената обезбедити уједначен и бољи квалитет знања”, истакао је министар.

Градоначелик Новог Сада је истакао да је предшколско образовање и капацитет предшколске установе највећи проблем, јер су из године у годину листе чекање све веће. „Велики проблем је и сама организација, јер су сви вртићи део једне предшколске установе па је план да се она подели на педагошке целине”, рекао је Вучевић и додао да ће  ускоро започети и анализу како урбанистички решити проблем проширења студентског кампуса али и анализу мреже школа у Граду уважавајући упутства Министарства.

Након састанка министар и градоначелник су обишли Основну школу „Никола Тесла”. Обраћајући се ученицима и наставницима  министар је указао да је реч о школи која је добро оцењена и да ће управо такве школе добити већу подршку. Ученицима је поручио да их чекају многе новине, од веће информатичке писмености до упознавања предузетништва.

„Имамо један циљ, да покажемо да смо талентовани и паметни. Учинићемо све да вам обезбедимо најбоље услове и програме како би квалитет дошао до изражаја”, рекао је  Шарчевић ученицима. Да је школа „Никола Тесла” добар пример сарадње локалних и државних органа власти истакао је градоначелник Новог Сада, објаснивши да ће заједничким средствима током 2017. године школа добити проширење капацитета кабинета али и нове спортске терене.

Посету Новом Саду Шарчевић је наставио обиласком Гимназије „Јован Јовановић Змај” и састанком са Активом директора основних и средњих школа.

 

Loading