ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови закон о уџбеницима за већи квалитет и ниже цене

Влада Србије усвојила је Нацрт закона о уџбеницима и предлог ће у најскорије време бити у скупштини, а тај пропис треба да донесе већи квалитет, нижу цену али и мањи број књига у комплету, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић

„Било је време да донесемо нови закон јер очигледно да пропис из 2009. није успео да реши неке од суштинских проблема – зашто у средњим стручним школама уопште нема уџбеника за последњих десет година, зашто уџбенички комплет кошта толико, да ли су сви уџбенци заиста неопходни“, рекао је министар Вербић у изјави Танјугу, пре три дана.

Тако ће са новим законом књиге добити и ученици који их до сада нису имали, како у средњим школама, тако и припадници националних мањина, ученици у специјалним школама који нису могли да имају своје књиге јер нико није био заинтересован да их штампа. „Сада је обавеза издавача да штампају уџбенике малог тиража“, рекао је Вербић и навео да ће ђаци имати и приручнике, понекад уз уџбенике а некад самостално, што ће зависити од плана за уџбенички комплет који би наредних дана требало да буде готов. На основу тога, биће одређено где је неопходан уџбеник, а где је довољно имати само приручник, или само електронски додатак.

Када су у питању издавачи, њима ће закон омогућити да процес одобравања уџбеника буде потпуно транспарентан, што до сада није био случај. Такође, за разлику од досадашње праксе, оцењивачи уџбеника неће знати чије је то дело, чиме ће пристрасност бити сведена на најмању меру.

Осим тога, до сада није било могуће да се мале техничке грешке исправе након одлуке комисије па су аутоматски уџбеници били одбијани. Сада ће ово више личити на рецензију код објављивања научних радова, што значи уколико је рецензент незадовољан, може да тражи од аутора и издавача да то поправе. „На тај начин смањујемо време потребно за издавање нових уџбеника и побољшавамо квалитет“, рекао је министар просвете.

С друге стране, закон ће донети користи и родитељима, који до сада нису имали могућност да учествују у избору уџбеника али су морали да га плаћају.

„Прво ћемо смањити број књига које родитељи морају да плате. Оно што није неопходно, родитељи неће морати да купују“, рекао је министар Вербић и истакао да ће законом бити забрањена могућност да неко захтева додатни материјал који ће морати да се купи.

Оно што је додатни материјал, а што би заиста требало да користе ђаци, то ће школе бити у обавези да набаве и да имају у својим библиотекама.

Такође врло важно за родитеље је да ће држава убудуће одређивати максималну цену уџбеника и неће бити велике разлике у ценама различитих издавача.

То, међутим, неће ићи искључиво на штету издавача јер ће и они бити укључени у комисије које одлучују о цени. Али, максимална цена ће утицати да уџбеници буду јефтинији него до сада, рекао је Вербић.

Министар напомиње и да нема потребе да се на папиру истог квалитета, у пуном колору, штампају и уџбеници и радне свеске и збирке, што ће омогућити да неки материјали буду драстично јефтинији него до сада.

Такође, избор уџбеника обављаће се на четири године. Када се изабере уџбеник не постоји опасност да ће већ следеће године неко изабрати други уџбеник, а то такође даје сигурност не само родитељима него и издавачима.

Већ од првог септембра 2015. године, према речима министра Вербића, може да се крене у припрему нових уџбеника за наредну школску годину. Он је рекао да нови закон треба да донесе бенефит ученицима, издавачима али и родитељима, али и да је реално и очекивано време примене закона септембар 2016. године„јер је потребно да се према новом закону и новим стандардима квалитета ураде нови уџбеници који ће бити акредитовани“.

Министар је позвао и позвао наставнике да се укључе у писање уџбеника, јер „нико од њих не зна боље шта је потребно ученицима, те да су до сада аутори уџбеника били углавном универзитетски наставници“.

Нацрт закона о уџбеницима добио је сагласност и позитивне коментаре између осталог и од Агенције за борбу против корупције, Агенције за заштиту потрошача, Агенције за заштиту конкуренције, као и од Европске комисије, Министарства финансија.

Loading