ЋИРИЛИЦА | LATINICA

НПС није усвојио предлог Министарства да информатика и рачунарство постане обавезни предмет у основној школи

Национални просветни савет, на данашњој седници није усвојио предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја да „Информатика и рачунарство“ постане обавезни предмет у основној школи од ове школске године.

Током дискусије, чланови Националног просветног савета изнели су потпуно различита мишљења о предлогу Министарства – од потпуне подршке до одређених резерви.

Иако су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и представници Министарства за телекомуникације образложили  предлог и дали одговоре по питању техничких услова, обучености наставника и временске динамике промена, НПС није прихватио предлог да ученици од петог до осмог разреда имају информатику и рачунарство као обавезни предмет.

Предлог за увођење информатике као обавезног предмета добио је подршку великог броја компанија из ИКТ сектора.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја изражава жаљење, због данашње одлуке о НПС да се не усвоји предлог промене статуса „ Информатике и рачунарства“  из изборног у обавезни предмет.

27. јуна НПС је разматрао предлоге наставних планова и програма предмета:
Предлог наставног плана који је предвиђао да уместо „Техничког и информатичког образовања“ предмет поново буде „Техничко образовање“, а да „Информатика и рачунарство уместо изборног буде обавезан није добио подршку НПС-а већ је само предлог наставног програма предмета „Информатика и рачунарство“ усвојен за изборни предмет.
Опис читавог предлога доступан је на goo.gl/BX3yMN

НПС је, данас усвојио нове наставне програме за изборни предмет „Од играчке до рачунара“ и „Информатика и рачунарство“ у основној школи, као и за обавезни  премет „Рачунарство и информатика“ у гимназији, као и  за први разред у средњим стручним школама.

Да би се примењивали од 1. септембра 2016. неопходно је да буду објављени од стране МПНТР што ће бити учињено током лета.
Loading