ЋИРИЛИЦА | LATINICA

НТП Београд помаже успостављање НТП Бања Лука

Државни секретари Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић и проф. др Ивица Радовић разговарали су данас у Београду са министром за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем о сарадњи у области науке и иновација.

Том приликом у Научно-технолошком парку Београд потписан је Меморандум о стратешком партнерству за успостављање првог научно технолошког парка у Републици Српској – Научно-технолошког парка Бања Лука.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Маријана Дукић Мијатовић указала је да је оснивање научно-технолошких паркова значајно за промоцију културе иновација и конкурентности.

У Србији функционишу научно-технолошки паркови у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку, у оквиру којих послује укупно 128 предузећа, односно 72 стартап и 56 технолошко развојних компанија, која укупно имају 1785 запослених. Поносни на њихов рад, на њихов допринос положају Србије у региону и свету, а на иницијативу Министарства за високо образовање и информационо друштво Републике Српске, одлучили смо да снажно подржимо оснивање првог научно-технолошког парка у Бања Луци“, казала је Дукић Мијатовић.

Она је навела да Влада Србије свесна потенцијала који наука и иновације имају за развој нашег друштва и да снажно подржава научни рад и иновације.

Обезбеђују се средства за финансирање научних и иновационих пројеката, али и развија неопходна инфраструкутура. Научно технолошки паркови су део те инфраструктуре“, казала је она и додала да је Србија у изградњу и опремање научно технолошкох паркова уложила више од 53,7 милиона евра.

Дукић Мијатовић подсетила је и да Стратегија научног и технолошког развоја до 2025. „Моћ знања“ предвиђа ширење мреже научно технолошких паркова.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, активно ради на афирмацији и подстицању економије засноване на знању, па је усвојена и Стратегија развоја стартап екосистема, а управо у Скупштини на седници је и предлог новог Закона о иновационој делатности“, навела је она.

Меморандум о стратешком партнерству за успостављање првог научно технолошког парка у Републици Српској данас су потписали министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и в.д директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић.

Меморандум који смо данас потписали значи, пре свега, једну велику помоћ коју ће нам пружити научно-технолошки парк у Београду у пројекту оснивања научно-технолошког парка у Бања Луци. Данашњи дан је и почетак заснивања једног потпуно другог иновативног екосистема у Републици Српској у којем ће свакако примарни саветник бити институције Републике Србије, почевши од ресорног министарства, али исто тако и мреже научно-технолошких паркова у Србији“, рекао је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Срђан Рајчевић.

Развојем нашег научно-технолошког парка, развили смо и специфичан еко систем у малом, способан да сваке године ствара све више и више стартап компанија, да екпоненцијално расту запошљавање и извоз, и тај кључ развоја иновационог еко система желимо да поделимо са Министарством у Републици Српској”, навела је в.д. директора НТП Београд Гордана Даниловић Грковић.

Loading