ЋИРИЛИЦА | LATINICA

O плану уписа за дуалне образовне профиле и у Колубарском и Мачванском округу

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић састала се  у Ваљеву и Шапцу са директорима средњих стручних школа Колубарског и Мачванског управног округа и разговарала о унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

Дуалним образовањем млади имају прилику да уче у компанијама. Нико од представника компанија, када буду хтели да се запосле, неће их питати да ли имају радно искуство. У додатку диплома ће писати број сати и у којој компанији су стицали знања кроз рад. Учење на два места је најквалитетнији модел наставе. Очекујем од свих директора који су са мном разговарали да ће овај план уписа за наредну школску годину унапредити “ рекла је Грујићева.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић истакао је значај дуалног образовања за град Ваљево и цео Колубарски округ, јер дуално образовање пружа могућност младима да у истом и остану.

Техничка школа је у систему дуалног образовања од 2017. године, а Влада Републике Србије оснива тренинг центар, где ће се поред формалног образовања, одвијати обуке и преквалификације, помоћу којих ће млади остварити и практична и теоријска знања, која ће им омогућити бољу запосленост, “ рекао је Гојковић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић изјавио је да је наш образовни систем добар, али је такође истакао да све образовне установе, које имају услове, треба да уграде дуално образовање у свој систем.

Град Шабац подржаће дуално образовање и надам се да ће цео округ искористити потенцијал наших привредника и да ће привредници бити заинтересовани за ученике који ће током свог школовања стећи сва она знања и вештине која су им потребна да се укључе у процес рада”, рекао је Пајић.

Loading