ЋИРИЛИЦА | LATINICA

О почетку нове школске године

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, руководиоци школских управа,представници репрезентативних синдиката у просвети разговарали су данас на састанку у Палати „Србија“ са темом да ли је све спремно за почетак нове школске године.

У првом делу радног састанка, коме су присуствовали и представници Министарства за државну управу и локалну самоуправу, разговарано је о томе како нови прописи утичу на положај запослених у образовању.

Државни секретар проф. др Зорана Лужанин навела је да је овај разговор „отворени дијалог о свим питањима са којима се руководиоци школских управа, али и представници синдиката сусрећу на терену.

Она је, између осталог, обавестила све присутне да ће у школе до 1. септембра стићи сви уџбеници које су добили ученици у оквиру Пројекта „ Бесплатни уџбеници“, као и да ће за ђаке прваке у оквиру кампање безбедност у саобраћају, коју спроводе Агенција за безбедност у саобраћају и Министарство, бити подељени приручници о безбедном понашању у саобраћају.

У другом делу састанка, коме су присуствовали синдикати, разговарано је о примени Посебног колективног уговора, листама технолошких вишкова, Правилницима о критеријумима и стандардима за финансирање у основном и средњим школама, као и о другим актуелним питањима из области образовања.

Помоћник министра др Милован Шуваков је навео да је школама већ упућен допис да уносе податке у информациони систем о слободним радним местима, како би јавности била доступна и листа слободних места, односно потреба школа. Шуваков је навео да су листе по први пут јавне, те да служе као један вид јавне контроле, што су синдикати поздравили.

Представници Министарства наредне недеље одржаће састанке и са свим директорима основних и средњих школа по Србији.

Loading