ЋИРИЛИЦА | LATINICA

О проширеној делатности школа

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и државна секретарка Снежана Марковић посетили су Крагујевац у среду, 14. јануара 2014. године. Они су Центру за стручно усавршавање учествовали у радионици за директоре школа Шумадије и Поморавља под називом „Верификација и проширена делатност установа“.
Ради се о веома значајној теми за школе које кроз проширену делатност имају прилику за обезбеђивање додатних средстава, као и ангажовање запослених у просвети.

Обраћајући се директорима школа на овој радионици, министар Вербић навео је да је питање проширене делатности школа једна од ствари која ће бити мењана у Закону о основама система образовања и васпитања.
„Школе су важне и оне могу да понуде много, да се баве разноврсним, квалитетним пословима. То је оно што желимо да поручимо јавности, када им будемо представљали вашу и нашу иницијативу везану за допунску делатност школа“, навео је министар Вербић, обраћајући се присутнима.

Учесници радионице, око 70 њих, износили су своја искуства и предлоге за додатну регулацију овог питања. Једно од питања било је на пример омогућавања проширене делатности и за предшколске установе, затим се говорило о томе где престаје редовна, а почиње проширена делатност школе, партнерству школа са приватним предузећима, као и о предлогу да проширена делатност школа буде прилика за ангажовање технолошких вишкова у образовању.

Током посете Крагујевцу, министар Вербић се састао са градоначелником Радомиром Николићем са којим је разговарао о темама везаним за образовање, укључујући и исплату заосталих дуговања Града Крагујевца школама.
Градоначелник Николић је навео да ће Град Крагујевац у наредном периоду кренути са исплатом нагомиланих дуговања наслеђених из претходних периода.
Министар је са градоначелником разговарао и о другим темама из области образовања и науке, укључујући и модернизацију, односно обнову школа.

Loading