ЋИРИЛИЦА | LATINICA

О унапређивању плану уписа на дуалне образовне профиле са директорима средњих стручних школа Града Београда

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић одржала је састанак са директорима 35 средњих стручних школа Града Београда на коме се разговарало о унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле у школској  2021/2022 години.

Циљ је да заједнички унапредимо план уписа. Као што нам је важан развој дуалног образовања у централним београдским општинама, тако нам је важан развој и у свим осталим београдским општинама, због чега је и одржан данашњи састанак. Наставља се заинтересованост компанија за дуално образовање попут Телекома, у коме се реализује учење кроз рад за дуални образовни профил Монтер телекомуникационих мрежа, а укључена су и јавна предузећа као што су ЕПС у Лазаревцу, ЈКП Топловод Обреновац и ЈКП Београдски водовод и канализација. У Београду се у средњем стручном образовању тренутно школује 64 % ученика. Према прелиминарним резултатима, имамо 3.300 отворених места за наредну школску годину. Уколико успемо да реализујемо овај план, биће око хиљаду места више у односу на прошлу годину „, рекла је Грујићева.

Градоначелник Београда проф др. Зоран Радојичић истакао је да је тим који ради на дуалном образовању унапредио и направио Мастер план, у коме је наведено како смо наш национални модел прилагодили светским стандардима.

Друштва која желе да напредују морају са једне стране да направе образовни систем који ће ученике врло брзо учити новим вештинама, а са друге стране важно је да ученици образовањем стекну навику да читав живот уче. Десет хиљада ђака је тренутно у систему дуалног образовања. Имамо велики број заинтересованих привредних субјеката, али и локална самоуправа има свој значај. Визија и стратегија развоја одређених локалних самоуправа, у крајњој линији и читаве државе, требало би да предвиди која нам занимања требају у будућности “, рекао је Радојичић.

На састанку, у свечаној сали Скупштине Града Београда, представљен је и видео – снимак о Мастер плану, документу за праћење и унапређење развоја дуалног образовања, који је видело чак 126 учесника различитих земаља на овогодишњој CEMETS конференцији под руководством експерта проф. др Урсуле Ренолд. Подршку Мастер плану дао је својим обраћањем у видео – снимку Председник Републике Србије, Александар Вучић, истичући значај и актуелност ове теме у Србији, као и у свету.  

Loading