ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обавезно одржавање наставе

Државни сектретар Марко Миленковић и помоћник министра за инспекцијски надзор Богољуб Лазаревић посетили су данас Основну школу ”Светозар Милетић” у Земуну како би се омогућила нормализацијa рада школе и како би  ученици након 14 дана коначно кренули на часове.  Запослени који су у том тренутку били у школи нису  били заинтересовани за разговор, док су поједини родитељи упућивали погрдне речи  представницима Министарства, државног органа од кога  траже помоћ и решење ситуације.

Дошли смо  с добром вољом да омогућимо деци да после 14 дана, колико траје обустава рада у школи захваљујући бившем директору и  делу наставника и родитеља. Ово је јединствен пример да наставници не раде јер им је тако рекао Савет родитеља, то не само да је незаконито већ и недопустиво са становишта професије. Свет родитеља нема надлежност да одлучује да ли ће бити наставе или не, са друге стране  наставници имају право да изразе незадовољство, али у складу са законом о штрајку, дакле, морају да држе наставу. Не постоји учење на даљину, нагласио је помоћник министра.

Лазаревић је рекао и да је у току незаконита обустава рада.

Мере које је инспекција наложила уведене су због утврђених незаконитости у раду бившег директора и бившег школског одбора. Против тог решења постоје правни путеви жалбе. А ово што се дешава нема везе за правом и правдом, већ представља угрожавање права на образовање, које је уставом загарантовано, обавезно и бесплатно. Школа има легитимно постављене органе и настава мора да се одвија, рекао је Лазаревић.

Школу су посетили и просветни инспектори и просветни саветници како би извршили инспекцијски и педагошки надзор и утврдили стварно стање у тој образовно васпитној установи. Наредних дана представници свих надлежних органа, од општинских, градских до Министарства, ће посећивати школу како би се уверили да се настава организује за све ученике који желе да иду у школу.

Loading