ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележен Дан Српске академиjе наука и уметности

У Београду jе данас обележен Дан Српске академиjе наука и уметности уз поруку да будућност Србиjе почива на знању, а да jе СAНУ кровна установа науке у Србиjи.

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић jе, у обраћању на свечаности, позвао академике да у тешком времену пуном глобалних и локалних изазова, нових претњи и опасности, буду снажна сила коjа отвара нове идеjе и развиjа Србиjу у земљу знања.

Министар Вербић jе рекао да jе СAНУ и по закону, али и у стварном животу, кровна установа науке и да jе та улога заслужена радовима свих великана коjи су градили научну мисао и Србиjу учинили делом модерне цивилизациjе.

Према његовим речима, та улога подразумева и велику одговорност.

„Aкадемиjа се у разним фазама наше историjе на разне начине суочавала са изазовима. Не могу да кажем да мислим како jе баш сваки пут ова кућа била дорасла задатку наjумниjе и за науку и друштво можда и наjважниjе националне институциjе“, рекао jе министар Вербић.

Oн jе подвукао да су, међутим, савест академика, њихов интегритет и дело учинили да СAНУ буде наjjача карика у изградњи модерног друштва, да одржи своj углед и буде водиља у новим временима.

Председник СAНУ академик Владимир Kостић рекао jе да jе СAНУ скуп jаких индивидуалности и да различитост у тоj институциjи укључуjе и различитост политичких и идеолошких опредељења.

„Убеђен сам да СAНУ треба да охрабруjе атмосферу конструктивног jавног деловања чланова“, рекао jе Kостић.

Oн jе навео да будућност СAНУ сагледава са оптимизмом и ентузиjазмом, али да jе потребно да чланство разговара о улози и задацима националних академиjа у 21. веку.

На свечаности jе додељена награда СAНУ из области физике и сродних наука за 2015. годину, коjу jу примио професор доктор Никола Бурић из Института за физику.

 

Loading