ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележен Дан Универзитета

Дан Универзитета у Београду обележен је данас у Ботаничкој башти „Јевремовац“ свечаном заједничком седницом Сената и Савета Универзитета којој је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Oн је том приликом оценио да је досадашња  сарадња министарства са Универзитетом у Београду, али и другим универзитетима у Србији била „плодоносна“.

Као пример те сарадње, навео је рад на законима, али и на оснивању Националног тела за акредитацију и проверу квалитета и Агенције за квалификацију.

Заједнички радимо на озбиљној стратегији образовања и науке, не само до 2027. године већ покушавамо да заокружимо целину до 2030. године, рекао је министар и додао да је изменама Закона о високом образовању Универзитет у Београду добио статус институције од националног значаја.

Шарчевић је рекао да је Универзитет у Београду био матица многих универзитета и да је 212 година постојања веома значајан јубилеј.

Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић најавила је данас да ће Универзитет у наредним семестрима више уложити у наставу на даљину.

Она је оценила да су нову праксу студенти „пригрлили са ентузијазмом“.

Ректорка је сумирајући годишји рад, као важну ставку истакла чланство Универзитета у европској алијанси (Circle).

Током прошле године смо се удружили, успешно се пријавили на позив Европске комисије и у јулу добили добру вест, казала је она.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић уручила је данас почасна звања „професор емеритус“ онима који су се истакли научним и педагошким радом и стекли међјународну репутацију.

Свечаности су, између осталих, присуствовали и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник САНУ Владимир Костић, садашњи и некадашњи декани и ректори, професори универзитета, као и други представници академске заједнице.

Дан Универзитета се обележава у знак сећања на почетак рада Велике школе коју су 1808. године основали Доситеј Обрадовић и Иван Југовић чиме је започето високо образовање у Србији.

Loading