ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележен јубилеј Српског привредног друштва – Фондације Привредник

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић присуствовала је обележавању јубилеја Српског привредног друштва – Фондације Привредник.

„Српском привредном друштву – Фондацији Привредник честитам двоструки јубилеј – 125 година од оснивања и 100 година од преласка у Београд Српског привредног друштва Фондације“, рекла је Дукић Мијатовић и оценила да трајање кроз векове сведочи да је реч о једној од највећих активних задужбина у нашој новијој историји која је од значаја за образовање, јер пружа подршку школовању ученика и студената.

Фондација, како подсећа, својим питомцима омогућава, између осталог, учење страних језика, рачунарских програма, учешће у пројектима размене студената.

„С великим задовољством могу да кажем да ова Фондација представља симбол хуманости и племенитости и да њен просветно-привредни карактер има велики значај за друштво“, рекла је Дукић Мијатовић.

У прилог томе, како је подсетила, говори и чињеница да је за свој рад и достигнућа у просвети Фондација добитник Светосавске награде коју управо додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Подсетила је да су наши научници светског гласа, попут Михајла Пупина, Николе Тесле и Јована Цвијића подржали Привредник својом заоставштином, како би се помогло школовање даровите деце.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, како је истакла, посвећено је подршци талентованима ученицима и студентима.

„Опредељење Владе Србије је да подржи таленте. Мислим да увек постоји начин да се даровити промовишу и афирмишу. Наш циљ је да подстакнемо изузетност, да охрабримо најбоље да наставе да уче и да се усавршавају, зарад сопствене будућности, али и зарад будућности наше земље“, оценила је Дукић Мијатовић.

Loading