ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележен Међународни Дан девојака у ИКТ-у

Поводом Међународног дана девојака у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ), Министарство просвете организовао је у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и у сарадњи са Фондацијом Петља, едукативне радионице и предавања за ученице средњих школа и студенткиње.

Циљ овог целодневног програма, који је одржан у просторијама Мејкерс спејса Центра за промоцију науке, био је да подстакне девојке и младе жене да истраже различите могућности које област информационо-комуникационих технологија пружа и стекну нове дигиталне вештине како би наставиле да се образују и граде каријеру у ИКТ-у.

„Ово је само једна од прилика да се подсетимо на важност оснаживања девојчица и девојака да се баве ИКТ и да учествују у томе, јер информационе технологије, знате и сами, су просто део нашег живота. Сада већ и деца у вртићу користе информационе технологије. Млађе генерације дигитално су писменије од старијих, зато паралелно радимо на подизању ваших дигиталних компетенција, али и ваших наставника и наставница. Србија је земља, када погледате статистику, која има значајно већу заступљености жена, девојака, не само у ИКТ, већ и у осталим областима СТЕМ, у односу на светски, па и европски просек, што је добро, али не значи да не треба да наставимо да радимо и да подржавамо девојчице и девојке да се и даље укључују у ове области“, истакао је помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције Александар Јовић.

„Захваљујући брзом технолошком развоју сведочимо настанку бројних занимања која нису постојала пре само десет или двадесет година, а данас су изузетно тражена. Дигиталне вештине су неопходне свима, без обзира на то чиме ће се бавити у будућности. Зато желимо да мотивишемо и подржимо што више девојака да стекну нове вештине у ИКТ-у, које ће им помоћи како у наставку образовања, тако и при избору будућег занимања и напредовања у каријери.“, поручила је Јелена Ружичић портфолио менаџерка УНДП-ја за дигиталне иновације.

Преко ученица Девете гимназије „Михаило Петровић Алас“, Шесте београдске гимназије и Рачунарске гимназије средњих школа су имале прилику да кроз радионицу „Креативно кодирање: када технологија црта“ повежу алгоритме и уметност и искодирају своје дигитално дело, док су студенткиње природно-математичких, друштвено-хуманистичких и техничко-технолошких наука у оквиру предавања „Визуелно распетљавање података“ сазнале више о томе како се подаци користе за доношење одлука у савременом друштву, као и зашто је начин на који представљамо податке изузетно важан за њихово разумевање.

Међународни дан девојака у ИКТ-у се обележава сваког четвртог четвртка у априлу, а овогодишњи слоган je „Дигиталне вештине за живот“ (енг. Digital Skills for Life). Порука слогана је  да су девојкама и женама неопходне нове вештине како би постале не само кориснице, него и креаторке у дигиталном свету.

Овај догађај је организован у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи УНДП, у партнерству са Министарством просвете, уз подршку Владе Републике Србије.

Loading