ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележена 60.годишњица и Дан универзитета у Новом Саду

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ана Ланговић Милићевић обратила се данас на Свечаној академији поводом 60. годишњице и Дана Универзитета у Новом Саду. Она је честитајући Дан Универзитета, истакла да Универзитет у Новом Саду има развијену научну инфраструктуру и снажан иновативни потенцијал, а да студенти постижу врхунске резултате у многим областима.

Министарство просвете науке и технолошког развоја, снажно подржава рад Универзитета у Новом саду и помаже у његовом даљем развоју. Желимо да овај универзитет гради своју будућност заједно са осталим институцијама које припадају јединственом научном и образовном простору Европе, и да што активније сарађује и са институцијама из других делова света и региона. Управо из свих наведених разлога Влада Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја поздрављају све иницијативе које представљају значајан подстицај студентима да буду што успешнији приликом студија, а све у циљу креирања предуслова за образовање будућих врхунских стручњака којима ћемо се сви ми грађани Републике Србије поносити, навела ја Ланговић Милићевић.

Према њеним речима, Универзитет у Новом Саду представља једно од највећих образовних и научних средишта Србије, са више од 50.000 студената и 5.000 запослених на 14 факултета, и три института у четири историјска универзитетска града, Новом Саду, Сомбору, Суботици и Зрењанину.

Поносни смо на то што се у оквиру Универзитета реализује готово 400 акредитованих студијских програма  на нивоу основних, мастер, специјалистичких и докторских студија, чији су носиоци факултети и Универзитетски центар за интердисциплинарне и мултидисциплинарне студије и истраживања. Студијски програми су савремени и прате развој науке, навелa је Ланговић.

Ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Јакшић уручио је захвалницу Министарству просвете, науке и технолошког развоја за изузетан допринос и дугогодишњу континуирану подршку развоју Универзитета и његових чланица у области високог образовања, научноистраживачког рада и сарадње са привредом.

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић навео је да да је реч о најзначајнијој образовној и научној установи у Војводини, која већ шест деценија окупља снажну научну, образовну и истраживачку заједницу.

Универзитет у Новом Саду, који је покретач и носилац развоја у свим областима друштвеног живота, не само у нашој покрајини него и шире, почива на важним принципима као што су академска честитост, одговорност и постојаност критеријума. Зато након 60 година од оснивања, Новосадски универзитет заузима у нашем друштву и међународним оквирима место какво и заслужује, рекао је Мировић.

Према његовим речима, Покрајинска влада је у протекле четири године конкретним пројектима и издвајањем знатних средстава подржала развој Универзитета.

У оквиру те подршке свакако један од најзначајнијих пројеката јесте изградња Научно-технолошког парка, за чију ћемо другу, завршну фазу радова, наредних дана потписати уговор, а током лета очекујемо и почетак радова на изградњи Института „Биосенс“, навео је Мировић и додао да је припремљен и пројекат за изградњу Студентског културног центра.

Ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Јакшић истакао је да је Универзитет постао респектабилна институција.

За ових 60 година Универзитет је постао респектабилна институција, у чијем саставу су 14 факултета и три научна института. Поред свега, ипак, највећа вредност Новосадског универзитета јесу људи, више од 5.000 запослених и преко 50.000 студената, изјавио је Јакшић.

Свечаној академији присуствовали су и ректор Универзитета у Београду Иванка Поповић помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за високо образовање Бојан Тубић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић, покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић.

Loading