ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Објављен позив за финансирање вишегодишњих пројеката у оквиру НАТО Програма „Наука за мир и безбедност“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обавештава заинтересоване истраживаче да је расписан Јавни позив за финансирање вишегодишњих пројеката у оквиру Програма „Наука за мир и безбедност“.

Рок за  пријављивање на Јавни позив  је 31. мај 2022. године, а све релаванте информације у вези позива могу пронаћи на линку: https://www.nato.int/cps/en/natohq/193975.htm

НАТО програм „Наука за мир и безбедност“, у коме Република Србија активно учествује од 2007. године,  основан је у намери да пружи допринос безбедности, стабилности и солидарности међу нацијама, кроз развој научних истраживања, иновација и размену знања. Програм обезбеђује финансирање, експертске консултације и подршку безбедности кроз релевантне активности које су заједнички развиле земље чланице НАТО-а и партнерске земље.

Циљеви Програма су: успостављање конкретне цивилне сарадње, путем научне размене, између НАТО земаља и  партнерских земаља или земаља медитеранског дијалога. У складу са смерницама Програма, сви пројекти који се иницирају морају имати релевантну димензију безбедности. Ова фундаментална веза са безбедношћу огледа се кроз програмске кључне приоритете и савремене безбедносне изазове, укључујући тероризам, одбрану од хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних агенаса, сајбер одбрану, енергетску безбедност и еколошке проблеме.  Укључени су и хуманистички и социјални аспекти безбедности, као што су спровођење Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација о женама, миру и безбедности.

Више о сарадњи Републике Србије и НАТО, кроз програм „Наука за мир и безбедност“: https://www.nato.int/science/country-fliers/Serbia.pdf

 

Loading