ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Објављен водич за оснивање ученичких задруга и разумевање предузетништва

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је Водич за ученичке задруге, аутора др Гордане Степић, који је практични путоказ школама за оснивање ученичких задруга као и разумевање области предузетништва и развоја предузетничких компетенција наставника и ученика.

Предузетништво је током последње деценије постало важна тема у Републици Србији и на различите начине је интегрисано у стратешки и законодавни оквир различитих сектора, као што су економија, омладина, образовање и слично.

На основу актуелних образовних докумената и образовне политике Европске Уније, а на темељима наше образовне и културне традиције, у Закону о основама система образовања и васпитања  дефинисано је осам кључних компетенција за целоживотно учење.

Међу њима се нашао и осећај за иницијативу и предузетништво: способност да се идеје претворе у акцију кроз креативност, иновативност и преузимање ризика, као и способност за планирање и управљање пројектима.

Публикација је настала у оквиру Пројекта Програм стручног усавршавања: Обуке наставника у области развијања предузетничких компетенција код наставника и ученика и стварању услова за реализацију предузетништва у основним школама, који спроводи Удружење пословних жена Србије.

Loading