ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Објављени коначни резултати расподеле ученика по средњим школама

Коначни резултати расподеле ученика по средњим школама и образовним профилима објављени су данас на порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs ), два дана раније него што је то предвиђено Календаром.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић пожелела је свим ученицима успешан упис у средње школе и даљи наставак школовања и истакла да су Министарство просвете и Влада Републике Србије омогућили додатне ресурсе и подршку за већу ефикасност и краће рокове за добијање информација о резултатима.

Ранија објава резултата расподеле ученика по образовним профилима остварена је захваљујући унапређењу информационог система и процеса за реализацију завршног испита и уписа у средње школе. Влада Србије, Министарство просвете, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Факултет организационих наука наставиће да унапређују процес завршног испита и упис у средњу школу, у циљу да се деци пружи максимална подршка током овако важног процеса за њихову будућност. У првом кругу распоређено је 59.091 ученика. У једну од прве три жеље распоређено је 81,43 одсто ученика, што је добар резултат, јер су ученици и њихови родитељи или други законски заступници добро сагледали успех и остварене бодове на завршном испиту, истакла је министарка, додајући да је по првом опредељењу распоређено је 35.863 ученика, по другом 8.147 и трећем 4.163 ученика“.

Она је навела да су најтраженији образовни профили у подручја рада здравство и социјална заштита у медицинским школама, а од осталих школа посебно висок индекс популарности је био за средње школе – Гимназија Јован Јовановић Змај у Новом Саду, Средња туристичка школа на Новом Београду – хотелијерко-ресторатерски техничар, као и за Ваздухопловну академију – авио-техничар за ваздухоплов и мотор .

Сваки ученик је имао право да искаже 20 различитих опредељења за образовне профиле.

У четворогодишње образовне профиле уписано укупно је 48.966 ученика, од чега у гимназије 15.108. У трогодишње образовне профиле уписано је 10.125 ученика“, рекла је министарка.

Она је навела да после првог уписног круга, нераспоређених ученика, њих 1.524, има могућност да се у другом уписном кругу упишу на преостала слободна места.

У четворогодишњим профилима преостало је 7.866 места, док је у трогодишњим тај број је 3.783.

Упис у средње школе моћи и ове године да се обави потпуно електронским путем, и из иностраства, коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула 2024. године, или одласком у средњу школу.

У уторак, 2. јула ученици који нису распоређени у првом уписном кругу моћи ће преко портала Моја средња школа или непосредно у основној школи да предају листу опредељења, док ће 3. јула бити објављен распоред ученика по средњим школама и образовним профилима у другом уписном кругу.

За све оне ученике који из здравствених и објективних разлога нису полагали завршни испит у јунском року, моћи ће то да ураде 14, 15. и 16. августа 2024.године.

Loading