ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Објављени резултати другог јавног позива Фонда за иновациону делатност

Фонд за иновациону делатност је, на основу другог јавног позива у оквиру пројекта Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, одобрио 6 милиона евра бесповратних средстава за финансирање 38 иновативних пројеката предузећа. Значајна финансијска подршка, од 80.000 до 300.000 евра по пројекту, обезбеђена је захваљујући континуираној сарадњи Републике Србије и Европске уније у области развоја иновација.

Након евалуације 248 поднетих пријава иновативних пројеката, колико је аплицирало у овом кругу, Фонд је одобрио финансирање 24 пројекта у оквиру Програма раног развоја, 8 пројеката у оквиру Програма суфинансирања иновација и 6 пројеката у оквиру Програма сарадње науке и привреде. Највећи број пројеката долази из Београда, затим Новог Сада и Крагујевца.

У овом циклусу, такође, доминирају пројекти за развој софтвера и апликација, нарочито вештачке интелигенције. Већина пројеката усмерена је на унапређење квалитета живота кроз разне уштеде, превенцију, аутоматизацију процеса, дигиталну трансформацију и паметну производњу у области медицине, пољопривреде, роботике, транспорта и сл.

Досадашњом имплементацијом пројекта Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП за развој нових производа, услуга или технологија Фонд је до сада подржао 90 иновативних пројеката укупне вредности од 15 милиона евра, који истовремено раде на развоју индивидуалног пословног успеха и националном економском расту.

Објава трећег јавног позива за доделу бесповратних средстава кроз програме Фонда планирана је за јесен ове године, када ће тимови и предузећа добити нову прилику да своје иновације пласирају на тржиште.

Уговором о директном гранту – Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 18 милиона евра. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/

 Преглед одобрених иновативних пројеката за финансирање кроз Програм раног развоја

Преглед одобрених иновативних пројеката за финансирање кроз Програм суфинансирања иновација

Преглед одобрених иновативних пројеката за финансирање кроз Програм сарадње науке и привреде

 

Loading