ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обновљена ОШ „Стефан Немања” у Новом Пазару

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас свечаности поводом почетка школске године у Основној школи  ”Стефан Немања” у Новом Пазару, која је обновљена средствима Краљевине Норвешке, Владе Републике Србије и Града Новог Пазара у износу од 500.000 евра.

Школа је после 40 година добила нови изглед и деца сада заиста могу да уживају док стичу нова знања, рекао је министар Шарчевић и нагласио да је  рад на обнови школе најбољи показатељ да образовање може да повеже и уједини.

Ово је један од пројеката који су реализовани захваљујући доброј сарадњи Владе, локалне самоуправе и амбасаде Краљевине Норвешке у Србији. Годинама имамo успешну сарадњу са Норвешком и њена помоћ је драгоцена, рекао је министар.

Он је подсетио да су у oвом тренутку у разним фазама радови на скоро 400 школа. Реч je о великим улагањима, темељним реконтрукцијама, што и даље није довољно јер се годинама није улагало у обнову школских зграда, рекао је Шарчевић и поручио да ће се наставити са модернизацијом школа на свим нивоима.

Свечаности су присуствовали и амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстанд и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. Том приликом амбасадор Бјорнстанд  је истакао да се оваквим пројектима деци обезбеђују бољи услови за рад и развој.

Ученици су наша будућност и веома је важно да имају добре услове у школама. Надам се да ће ова деца имати прилике да виде и израдњу нових путева и инвестиција, рекао је амбасадор.

Краљевина Норвешка је са 360.000 евра финансирала реконструкцију крова, кишне канализације, грејања и фасаде, док је Влада Републике Србије издвојила 70.000 евра за уређење просторија школе, док је Град Нови Пазар исто толико уложио у унтрашње радове и набавку нових школских клупа.

Градоначелник Бишевац рекао је да школа данас изгледа другачије само захваљујући томе што су снаге удружене, док је директор школе Един Дугопољац истакао да је ово велики дан за школу јер ће сви њени ученици од сада имати најмодерније услове за рад.

Током посете Новом Пазару министар Шарчевић се састао са ректором и студентима Универзитета у Новом Пазару.

Loading