ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обновљена Технолошка школа у Параћину , уништена током прошлогодишњих поплава

ехнолошка школа у Параћину, која је реконструисана средствима Европске уније кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, као и других донатора, данас је свечано отворена.

ЕУ је издвојила 145.000 евра за грађевинске радове у школи, набавку намештаја, учила и опреме.

-Искуство са прошлогодишњим поплавама показало је колико је важно образовање о превенцији непогода које би требало да буде уврштено у школски програм. Поред овога, важно је градити школе које испуњавају стандарде који се примењују у Европској унији, без чије помоћи би реконструкција била много дужа и тежа, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић. Министар Вербић се захвалио Европској унији на донацији за обнову школе, као и свим другим донаторима.

Радови на реконструкцији школе су обухватали малтерисање, постављање подова и керамичких плочица, замену столарије, изградњу преградних зидова и радове на фасади. Тоалети су реконструисани, а електро инсталације и котларница обновљени. Захваљујући помоћи Европске уније, више од 620 ученика и професора сада има адекватне услове за учење и рад.

-Веома смо захвални на свој помоћи коју је Европска унија упутила нашој школи, захваљући којој су саниране последице поплава, истакао је директор Технолошке школе Дејан Нешић.

-Наше школе су данас, након реконструкције, боље него што су биле пре поплава, навео је председник општине Параћин Саша Пауновић и захвалио се свим донаторима и грађанима на пруженој помоћи.

Технолошка школа је претрпела велика оштећења током поплава 2014. године, када је због изливања реке Црнице ниво воде у приземљу зграде достигао 2,6 метара и у потпуности уништио све кабинете, укључујући инвентар, подове, врата и електро инсталације. Због обима штете, настава није могла да буде организована у приземљу зграде, тако да је велики број ученика похађао часове у оближњим објектима који су мање оштећени у поплавама.

Loading