ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовање деце миграната

О образовању деце миграната данас су разговарали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло.

У Србији је у овом тренутку, према подацима  УНИЦЕФ-а око 2.100 деце узраста од 6 до 18 година којима је потребно образовање. Министар је истакао да је веома важно обезбедити везу између онога што су та деца учила и онога што би требало да знају,  али и да су, када је реч и образовању, два кључна изазова.

„Први је то што велики број те деце остаје у Србији кратко, а други, који изискује додатне напоре и организацију рада је то што су се та деца налазе у 17 центара“, рекао је министар, и изразио спремност Министарства да помогне да та деца адекватно образовање.

Директор УНИЦЕФ-а је истакао да је током посете Кањижи сазнао да је чак 90 одсто породица вољно да децу пошаље у школу, јер је страх од новог и непознатог превазиђен. „Тренутно  50 деце  миграната похађа школу у Србији, а реакције заједнице, породица и школског система су веома позитивне. Србија је тиме још једном показала људско лице када је реч о односу према избеглицама“, поручио је у разговору Сен Ло. Он је нагласио да је за потребе образовања деце миграната   Европска унија спремна да пружи финансијску помоћ Министарству просвете. „ Потребно је да у сарадњи са Секретаријатом за избеглице припремите пројекат, при чему можете да рачунате на техничку подршку УНИЦЕФ-а“, рекао је Сен Ло.

Loading