ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовање је шанса за другачији живот

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас  КПЗ Пожаревац- Забела у коме се реализују програми основног и средњег образовања осуђеника.

Након обиласка учионица и радионица, министар Шарчевић је истакао да је настава добро организована и да му је драго што је  интересовање осуђеника за образовање и стручне обуке из године у годину веће.

Ови млади људи се школују за оно што је привреди потребно и  што ће им омогућити да када изађу одавде имају један потпуно другачији живот, не само да се запосле, већ и да започну сопствени посао, нагласио је министар. Шарчевић је додао да је следећи корак унапређење средњег образовања и увођења нових профила, укључујући и ИТ.

Милан Стевовић, директор Управе за извршење кривичних санкција, рекао је да је још 2006.године у  КПЗ Сремска Митровица почела са радом основна школа за осуђена лица.

Образовањем се испуњава  најважнији задатак у систему извршења кривичних санкција, а то је смањење стопе рецидивизма. Осим основног образовања, осуђеници завршавају и средње и пролазе обуке за дефицитарна занимања, за вариоце, браваре, столаре, затим за рад у сито штампи, рекао је Стевовић.

Он је посебно нагласио да ни на једној  стеченој дипломи или сертификату не стоји било каква ознака која би указивала да је стечена током издржавања казне, чиме се олакшава бившим осуђеницима да  нађу посао, али избегава друштвена стигматизација.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Министарством правде- Управе за извршење кривичних санкција, спроводи програме основног и средњег образовања штићеника у казнено поправним заводима и васпитно-поправним домовима.

Од школске 2015-16.године програм Функционалног основног образовања одраслих спроводи се у казнено-поправним заводима у Пожаревцу, Нишу, Сремској Митровици, као и васпитно-поправним домовима за малолетна лица у Крушевцу и Ваљеву. За две године основно образовање одраслих завршило је 736 штићеника.

У поменутим заводима реализују се средње образовање (ванредно образовање, квалификација и преквалификација) и стручне обуке. Протекле две године стручну обуку завршило је 268 полазника и то са врло добрим успехом, са просечном оценом 4,28.  Ове школске године приводе се крају обуке са 147 полазника, што је до сада највећи број полазника. Осуђеници се обучавају за пекаре, завариваче, столаре и  штампање сито штампом.

Loading