ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовање националних мањина и нови законодавни оквир

О новом законодавном оквиру који је у припреми данас су разговарали представници  Министарства просвете, науке и технолошког развоја и представници националних савета националних мањина у Републици Србији.  На састанку су размењене идеје и сугестије које се тичу  делова закона који се односе на образовање националних мањина.

Састанку су пристуствовали министар Младен Шарчевић, државна секретарка Анамарија Вичек, помоћник министара за правне послове Александар Марковић и 17 представника националних савета националних мањина. Министар је том приликом истакао да је током рада на новим законима поштована пре свега европска традиција и демократски принципи, па су током поступка проналажења најбољих решења консултовани запослени у школама, представници репрезентативних синдиката запослених у просвети као и низ релевантних институција и установа.

Преставници националних савета националних мањина изнели су предлоге решења који би се могли наћи у новом законском оквиру и изразили  задовољство чињеницом да су се поједини предлози већ нашли у нацртима закона који су у припреми. Неки од предлога који су се могли чути на састанку су побољшање процеса доношења наставних планова и програма, ефикаснији рад на одобравању уџбеника на језицима мањина и смањење минималаног броја ученика потребног за формирање групе за предмет матерњи језик са елементима националне културе са садашњих 15 на 10. Министар је истакао да ће сви предлози бити детаљно анализирани и да ће све о чему постоји сагласности постати део законодавног оквира али уз пуно уважавање прописа који се односе на број запослених у просвети.

Државна секретарка Анамарија Вичек указала је на константне напоре које чини Министарство како би се настава на језицима националних мањина унапредила, као и на потребу да се износ средстава за уџбенике на језицима националних мањина прошири на уџбенике на 14 језика и говора националних мањина. Национални савети требало би да до краја априла доставе Министарству писане захтеве за уџбенике, како би се током маја месеца израдили  меморандуми за нове и анекси за постојеће уџбенике, чије штампање би потом завршио  Завод за уџбенике до почетка нове школске године, истакла је Вичек.

Loading