ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовање и тржиште рада

Да бисмо решили проблем незапослености младих људи неопходно је да сагледамо потребе тржишта и државе и на основу тога обликујемо сопствени модел дуалног и предузетничког образовања, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на округом столу  ”Образовање и тржиште рада” на Факултету за економију, финансије и  администрацију.

”Морамо гледати у земље попут Немачке и Швајцарске у којима је међу незапосленима најмање младих људи, али не можемо преписивати. Ми ћемо бити једна од ретких земаља који ће у процес увођења дуалног образовања ући уз дефинисани законски оквир, како би цео процес био синхронизован”, рекао је министар. Шарчевић је истакао да је најважније омогућити младим људима да са 15 година имају посао и зараду, али истовремено им оставити могућност за усавршавање и даље образовање, све до доктората. ”Није реално да сви буду мајстори, али ни да сви буду доктори наука. Потребно је едуковати децу и родитеље да схвате да сврха учења није диплома већ посао”, поручио је министар.

Статистика говори да је један од основних проблема Србије незапосленост младих људи. Скоро половина њих нема посао, 20 одсто њих чека на посао годину дана а чак 20 одсто њих ни не тражи посао. ” За кратко време многе привреднике смо мотивисали да крену у сарадњу са средњим школама, а са друге стране и многи факултети су се укључили у дуално образовање”, нагласио је министар.

Декан Факултета за економију, финансије и администрацију Небојша Савић истакао је да тај факултет настоји да оспособи студенте да по окончању студија буду спремни за посао. У дискусији о превазилажењу неусклађености формалног образовања са потребама тржишта рада учествовали су директори многих средњих школа из целе Србије.

Loading