ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовање у фокусу Србије и Републике Српске

O могућностима јачања образовне сарадње Србије и Републике Српске данасу су у Бања Луци разговарали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Саговорници су констатовали да су улагање у образовање и унапређење квалитета образовања кључни приоритети двеју влада. У том контексту указали су на важност размене добих искустава.

Министар Шарчевић је подсетио да је протеклих годину дана Министарство интензивно радило на реформисању законодавног оквира и да је до сада усвојено шест закона, док су четири спремна за скупштинску процедуру.

Измена закона била је први корак, али смо паралелно урадили велики посао како би информатика постала обавезан предмет за ученике петог разреда, такође, завршили смо концепт државне матуре, реформу гимназијског образовања, започели процес дигитализације система и још много тога, рекао је Шарчевић.

Цвијановић је истакла да је Влада Републике Српске улагање у знање препознала као једну од најважнијих активности и чврсто је опредељена да унапређује и развија услове школовања и студирања. С тим у вези је нагласила неопходност наставка реформи свих нивоа образовања, како би се наука приближила потребама тржишта рада. Додала је да ће Република Српска применити корисне ефекте низа реформских закона које је донела Србија.

Састанку је присуствовао министар просвете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Ана Ланговић Милићевић и помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих Александар Пајић.

Loading