ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовни систем треба стално унапређивати

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је данас скупу „Пут ка реформи образовања – изазови и перспективе“, који је одржан у Новом Саду, на коме су наставници, директори, психолози и педагози разговарали о изазовима и перспективама у образовању. Она је на самом почетку честитала Дан просветних радника.

 Овај дан је повод да се још једном укаже на значај ове часне и одговорне професије и захвална сам вам што сте ме позвали на овај скуп и дали ми прилику да кажем неколико речи о реформи образовања, правцима у којима идемо, о изазовима и перспективама. Оно што је обавеза државе јесте да све те промене сагледа и предвиди, да их у широком друштвеном консензусу сажме у јавну политику, односно стратегију и осмисли мере и активности, односно, да утврди акциони план којим ће достићи циљеве зацртане у Стратегији“, навела је министарка .

Министарка је подсетила да су реформски кораци и правци развоја образовања и васпитања дефинисани Стратегијом развоја васпитања и образовања до 2030. године, те да је крајем октобра Влада Србије усвојила и Акциони план за период од 2023. до 2026. године у коме су планиране мере и активности усмерене на повећање квалитета наставе и учења, јачање васпитне функције школе, унапређења доступност, квалитета, релевантности и праведности високог образовања.

Комуникација са установама, перманентно учење и стручно усавршавање је начин да подигнемо и унапредимо сопствене капацитете како бисмо ученицима пружили образовање и васпитање које ће их спремити за савремени свет и изазове које доноси“, рекла је она, додајући да је циљ Министарства да се ојача васпитна улога школе, те да родитељи у сарадњи са наставницима морају сарађивати у интересу детета.

Министарка је истакла да је један од приоритета и побољшање материјалног положаја запослених у просвети, као и подизање угледа и ауторитета просветних радника.

Залажем се за бољи материјални положај запослених у просвети и учинићу све што је у мојој моћи да се просек почетних плата просветних радника у наредном периоду доведе до нивоа републичког просека у јавном сектору“, истакла је она, уз напомену да уз претходна и најављена повећања плате запослених у просвети треба и даље да расту.

Loading