ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обука за наставнике и округли сто „Холокауст као полазна тачка“

Министарство просвете и Музеј и центар за документацију из Париза (Mémorial de la Shoah) настављају да пружају системску подршку наставницима који реализују наставне и ваннаставне активности посвећене теми прошлих ратова, а последња у низу обука одржана је од 4. до 6. децембра 2023. године у Паризу.

Oбука са циљем унапређивања компетенција запослених у систему образовања о моделима учења о Холокаусту окупила је учеснике, из Републике Србије, али и из  образовних институција из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Учесници су имали прилику да кроз дискусију и обилазак Музеја и центра за документацију, размене искуства у области подучавања о Холокаусту у школама, али и са предавачима из Mémorial de la Shoah и универзитета из Париза и Упсала Универзитета из Шведске.

Осим размене искустава и стицања нових вештина и знања о овој теми учесници из Републике Србије представили су иницијативе и активности које реализују у својим школама и локалним самоуправама.

На округлом столу, који је одржан 6. децембра представљена је наставна пракса у Републици Србији у области васпитнe улоге наставе и учења о Холокаусту. О теми Холокауста у курикулуму у различитим наставним предметима, о важности стручног усавршавања, као и о могућности за учење које пружа Референтни оквир компетенција за демократску културу говорили су државна секретарка Анамарија Вичек, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању доц. др Снежана Вуковић, као и директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић.

Loading