ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Очекује се наставак радова на објекту у оквиру Ботаничке баште „Јевремовац“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас у Управној згради Ботаничке баште „Јевремовац“ презентацији пројекта који се односи на легализацију објекта чија је изградња започела је пре 25 година у оквиру тог комплекса.

Како је предвиђено, у њему ће, између осталог бити простор за едукацију талентованих ученика за биологију и природне науке, хербаријум, галеријски простор са едукативним садржајима намењеним посетиоцима.

Изградња тог објекта почела је 1995. године, а на објекту бруто површине 1600 метара квадратних завршени су груби грађевински радови. С обзиром, да је Ботаничка башта поред научне и наставне базе и национално природно и културно добро, односно објекат од значаја за ширу друштвену заједницу постојећа бетонска конструкција у великој мери угрожава намене Ботаничке баште.

Професор Биолошког факултета Жељко Томановић оценио је да би завршетком започетог објекта уз реконструисани викторијански стакленик из 19. века, Србија добила јединствену целину и веома репрезентативан простор намењен еколошком образовању пре свих предшколске и школске деце и студената, али и свих грађана наше земље. 

Ботаничку башту „Јевремовац“ годишње посети више од 30.000 посетилаца који се упознају са јединственим биљним фондом од више 1.000 врста дрвећа и жбунова, (више од половине биљних врста које живе у Србији) и око 1.000 егзотичних биљних врста, које чине овај простор плућима центра града.

 

Loading