ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Од 7. до 15. маја у Пекингу и Шангају одржан Семинар Кинеске банке

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић учествовао јена семинару The “Belt and Road” International Financial Exchange & Cooperation Seminar (Four Central and Eastern European Countries), који је у организацији Bank of China одржан у Пекингу и Шангају, од 7. до 15. маја.

На семинару који је одржан у Колеџу за међународне финансије Bank of China, било је речи о моделу развоја НР Кине, иницијативи „Један појас, један пут“ и њеним перспективама. Као и о међународним финансијама и развоју банкарске индустрије.

Основни циљ семинара је јаче повезивање НР Кине са државама Централне и Источне Европе, као и међусобно повезивање тих држава, на добробит свих страна.

Делегацију Републике Србије предводио је председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић. Међу члановима делегације били су и представници више министарстава Владе Србије (Министарства финансија, Министарства рударства и енергетике, МДУЛС, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства културе и информисања, Министарства привреде), представници кабинета Председнице Владе Републике Србије, Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином и Народне банке Србије. На семинару су учествовали и високи званичници из Црне Горе, Румуније и Бугарске.

На свечаном отварању семинара у централи Bank of China у име свих делегација обратио се Томислав Николић, а говорили су и заменик министра спољних послова НР Кине Wang Chao, као и извршни директор Bank of China Chen Siqing. Део програма је била и посета Центру за чување података Bank of China.

Државни секретар министарства просвете Владимир Поповић оценио је да „изванредни политички и економски односи које Србија развија са НР Кином, захваљујући активностима руководства Републике Србије, били јасно видљиви и током ове посете“.

Са друге стране, резултати које је НР Кина остварила у скоро свим сегментима живота су више него импресивни, тако да је тренутно у многим областима водећа држава на свету. Постоји огроман простор за нашу сарадњу са НР Кином, и те ресурсе можемо и морамо да користимо на још бољи начин. Врата за ту сарадњу су нам широм отворена, како због одличних политичких односа наших председника и Влада, тако и због традиционално добрих односа наших народа. А сам начин на који је наша делегација дочекана у овој изузетно пријатељској држави није једноставно описати, истакао је Поповић.

Предавачи на семинару су били изузетно високог ранга и квалитета, између осталих: Zhu Min, бивши потпредседник Међународног монетарног фонда; Jin Liqun, председник Asian Infrastructure Investment Bank; Ding Gang, Национална комисија за развој и реформу НР Кине; Xu Xianping, бивши заменик директора Националне комисије за развој и реформу НР Кине; Zhang Qingsong, извршни потпредседник Bank of China.

Loading