ЋИРИЛИЦА | LATINICA

,,Од идеје до иновације”

Међународни панел на тему  „Од идеје до иновације“ одржан је данас у Српској академији наука и уметности. Овај скуп је представљао продуктивну размену искустава међународних експерата, са искуством у успешном повезивању истраживања и развоја са друштвеним циљевима, и српских учесника, у домену интеграције образовања и науке са тржишним начинима размишљања и економије у време четврте индустријске револуције.

Панел је отворио академик Владимир С. Костић, председник САНУ, а уводна предавања су одржали др Томас Синкјер (директор Villum Fonden, Данска), др Радивоје Поповић(професор емеритус, EPFL, Лозана, Швајцарска) и проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству, просвете, науке и технолошког развоја.

У излагању ”Преглед система иновација у Републици Србији (предности-недостаци) и како даље”, Поповић је као предности, између осталог,  истакао  статус кандидата за чанство у Европску унију, добри односи са Кином и Русијом, позитивна макроекономска кретања, добар географски положај Србије, изузетна позиција Универзитета у Беоргаду на Шангајској листи, као и одлични резултати државних института. ”Недостаци су то што иновациони систем није превасходно окренут ка пословном сектору и што научне заједнице имају слабе везе са привредом. Такође, мала и средња предузећа, која би требало да буду носиоци привредног развоја, немају капацитет за стратешко планирање, реализацију развојних пројеката са истраживачким тимовима и адекватну опрему за истраживање”, рекао је Поповић.

Он је додао да без обзира на новац који се улаже у науку постоји начин да се он рационалније троши и да јавна истраживања морају дати већи допринос друштвеном и привредном развоју. Указао је да сврха бављења науком  не сме да буде објављивање радова у часописима и конференцијама. ” Мора се повећати видљивост научне заједнице и њиховог рада. Њихов рад се мора квалитативно вредносвати, а научне пројекте  једнако би требало да предлажу научници и држава”, закључио је Поповић.

На панелу се разматрало и како таленти којима Србија обилује могу својим идејама да допринесу развоју привреде, како да се подстакну иновативне стратегије, уклоне препреке и управља ризиком, како да иновације нађу своје место у производним организацијама и др. Организатор и модератор  догађаја  био је  академик Дејан Б. Поповић.

Loading