ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Од када је уведен завршни испит никада нису објављивани резултати тестова са пробног завршног испита

У Републици Србији 2. јуна реализован је пробни завршни испит полагањем теста из математике. Ученицима су дан раније предати тест из српског/матерњег језика и комбиновани тест који су радили код куће у циљу самопроцене знања.

Тест из математике је рађен у школама како би се ученици упознали са процесом, начином попуњавања тестова и другим неопходним детаљима за успешну реализацију завршног испита, који ће бити одржан од 17.до 19. јуна 2020.године.

Главна сврха пробног завршног испита је самопроцена знања ученика у односу на очекиване исходе учења на крају основне школе.

Упутства за оцењивање сва три теста, су одмах након пробног завршног испита достављена и наставницима и ученицима.

У периоду припреме за завршни испит,  од 3. до 16. јуна 2020. године, ученици и наставници раде анализе на нивоу појединачних задатака из тестова, на основу којих ученици коригују знање или се упућују на додатно учење. 

Имајући у виду објашњењу сврху пробног завршног испита, наглашавамо да од када је уведен завршни испит у основно образовање и васпитање, од 2010/2011. године, никада нису објављивани резултати пробног завршног испита. 

Као што је наведено, ученици су ове године, самостално, у кућним условима, решавали пробни тест из српског/матерњег језика и комбиновани тест. Само пробни тест из математике је спроведен у прописаним условима и за њега је, како је и најављено, једино објављен резултат, са сврхом да ученици науче да приступе сајту након завршног испита, како би проверили своје резултате.

          Будући да је ове године по први пут део завршног испита дигитализован (прегледање и достављање резултата), тест из математике са пробног завршног испита искоришћен је и да се провери квалитет и брзина дела процеса који је дигитализован. Овај поступак, свакако не искључује додатну дубинску анализу резултата, коју су током припремне наставе спровели ученици и наставници у школама за друга два теста.

Иначе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је и анализу сва три теста са пробног завршног испита путем канала РТС 3, у понедељак 8. јуна 2020. године, чиме је пружена додатна подршка ученицима и наставницима.

 

 

Loading