ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво усвојио у начелу Предлог закона о високом образовању и Предлог закона о основама система образовања и васпитања

На седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво након разматрања усвојени су у начелу Предлог закона о високом образовању и Предлог закона о основама система образовања и васпитања, које је поднела Влада. Предложене законе члановима Одбора образложио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он је навео да Предлогом закона о високом образовању настоји да се обезбеди стицање функционалног знања и компетенција свршених студената, унапреди информациони систем у области високог образовања, као и да се унапреди аутономија универзитета и учешће студената у доношењу одлука.

Министар Шарчевић се посебно осврнуо на значај бољег повезивања привреде и високог образовања и представио члановима Одбора предложена законска решења како би се тај циљ постигао, као што је формирање Савета послодаваца на високошколским установама, увођење кратких студијских програма, увођење предавача ван радног односа који су стручњаци у свом пољу рада, и повезивање са Привредном комором Србије.

Такође, Предлог закона уводи и категорију студирања уз рад. Министар је истакао и да је предвиђена могућност да високошколске установе оснују привредна друштва, ради комерцијализације научног рада и стваралаштва. Он је навео и да је предвиђено увођење Националног тела за акредитацију, независног и самосталног у финансирању. Број бодова који студент у текућој школској години треба да оствари како би стекао услов да се финансира из буџета смањен је са 60 на 48 ЕСП бодова и на тај начин је утврђен реалан и одржив праг за финансирање из буџета, рекао је министар.

Образлажући Предлог закона о основама система образовања и васпитања, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да се њим тежи повећању одговорности свих учесника у образовно-васпитном систему, подизању квалитета образовања и васпитања, осигурању квалитета наставничке професије и рада стручних сарадника, али и ефикасности свих нивоа система и остваривању веће економичности.

Чланови Одбора су након расправе, током које су изнели мишљења о предложеним законским решењима, усвојили у начелу Предлог Закона о основама система образовања и васпитања и Предлог закона о основама система образовања и васпитања.

Седници је председавао председник Одбора Муамер Зукорлић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Ратко Јанков, Олена Папуга, доц. др Михаило Јокић, др Владимир Орлић, проф. др Жарко Обрадовић, Фатмир Хасани, Наташа Јовановић, Ђорђе Косанић, Милетић Михајловић, проф. др Марко Атлагић, Милена Бићанин, Марко Парезановић, проф. др Жарко Кораћ и мр Александра Јерков, као и народни посланик Бошко Обрадовић.

 

Loading